CBD olie en slapen

Slaapproblemen.. We staan er niet vaak bij stil, helemaal niet als je er geen moeite mee hebt, maar iedereen slaapt gemiddeld een derde van zijn leven. Behalve als je slaapproblemen hebt. Hoe CBD olie hier mogelijk wat aan kan doen en hoe dat dan werkt leggen we in dit blog zo duidelijk mogelijk uit. Daarnaast treft u onderaan dit blog cbd olie ervaringen aan van mensen die reeds cbd gebruiken. Uw eigen cbd olie ervaringen, vragen of opmerkingen over cbd olie en slapen zijn uiteraard ook meer dan welkom!

Slapeloosheid

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Ongeveer 7% tot 8% van de mensen in Nederland en België heeft er last van. De gevolgen ervan zijn voor de hand liggend; je bent niet fit, slecht uitgerust en niet scherp. Mensen die last hebben van slapeloosheid hebben daarnaast vaak concentratieproblemen en kunnen emotioneel instabieler zijn.

De oorzaak van de slapeloosheid kan heel verschillend zijn. Het kan aan je houding liggen, aan een verkeerde ademhalingstechniek, aan een wisselvallig werkrooster met bijvoorbeeld avonddiensten, maar ook zeker aan een tekort aan endocannabinoiden (lichaamseigen cannabinoïden) in je lichaam. Dat het aanvullen van cannabinoïden een goede slaap positief kan beïnvloeden is daardoor niet verrassend.

Hoe kan CBD olie helpen bij beter slapen?

Het effect van CBD op de slaap is al veel onderzocht, zo werd er in een studie met dieren ontdekt dat CBD de duur van de slaap verlengd. [1] De dieren die een hoge dosering kregen bleken bovendien langere periodes van diepe slaap te hebben. Het duurde wel iets langer voordat zij in slaap vielen.

Men heeft verder ontdekt dat CBD olie niet alleen maar invloed heeft op hoe makkelijk we in slaap vallen en hoe lang we in slaap blijven, maar ook op de slaapcyclus zelf. CBD verhoogt de diepe derde slaapfase en vermindert de duur van de REM slaap. De derde slaapfase zou de belangrijkste fase zijn voor degenen die lijden aan een slaapstoornis. REM slaap is de lichte slaap tijdens welke we dromen. Door een verminderde REM slaap ervaren mensen die CBD olie gebruiken als natuurlijk slaapmiddel, vaker een droomloze slaap. Een kortere periode van REM slaap is in verband gebracht met een vermindering van symptomen van depressie.

Uit bloedonderzoek, gedaan tijdens de slaap, blijkt dat CBD olie de dopamine niveaus in de bloedbaan beïnvloed. Dit lijdt tot een meer ontspannen en betere slaap. Ook is uit onderzoek gebleken, dat CBD olie de slaap kan verbeteren van mensen met gebrekkige slaappatronen en chronische vermoeidheid.

Er zijn ook studies waaruit is gebleken dat CBD de alertheid bevorderd [2]. Dit klinkt tegenstrijdig met voorgaande en dit is nogal onhandig als je graag wilt slapen natuurlijk. Echter is het zo dat dit verschil in effect mogelijk verklaard kan worden door de verschillen in de toegediende concentraties cbd. In de ene studie werd namelijk een lagere concentratie CBD gebruikt en in de andere studie werkte men met een hoge concentratie. Daarnaast kan de kwaliteit/ exacte samenstelling van de olie ook van invloed zijn. Zo weten wij uit ervaringen dat een RAW cbd olie vaan minder goed werkt, mogelijk doordat in deze olie naast cbd ook CBDA aanwezig is. Dat terwijl de biologische cbd olie van MediHemp zuivere cbd bevat en dus geen cbda.

Advies over gebruik van CBD bij slaapproblemen

Op basis van onderzoek, onze eigen ervaringen en op basis van de terugkoppelingen van onze klanten zien wij dat CBD zeker een positieve invloed kan hebben op het slapen. De meest gekozen olie hierbij is de biologische cbd olie puur met 5%. Dit vanwege het feit dat dit een zuivere CBD olie is met voor veel mensen al voldoende CBD voor een goed effect bij slaapproblemen. Indien u ook cbd olie voor een betere nachtrust wilt gaan gebruiken adviseren wij om deze olie ‘svonds ongeveer een uur voor het slapen in te nemen. Mits u dus een olie heeft zonder cbda. Bevat de olie wel cbda (dit is bij de RAW variant het geval) of andere bestanddelen naast cbd dan kunt u de olie beter overdag innemen of kort na het avondeten. Dit innemen dient overigens altijd puur te gebeuren aangezien de cbd het beste op wordt genomen door de slijmvliezen. Als u de druppels gaat mengen met water of iets anders dan zal de werking langer op zich laten wachten omdat de opname dan via de maag en darmen zal geschieden. De biologische olie van MediHemp heeft een nootachtige smaak waar men doorgaans geen moeite heeft.

Wietolie en slapen

Wij hebben gemerkt dat veel mensen zich afvragen of  wietolie slapen ook kan bevorderen. In onze optiek is het antwoord hierop simpel en; JA. Echter is het zo dat wij uit ervaringen ook weten dat wietolie doorgaans niet nodig is om een goede nachtrust te krijgen. Goede en zuivere CBD is vaak namelijk voldoende. Het voordeel van CBD ten opzichte van wietolie, waar THC het belangrijkste bestanddeel in is, is dat cbd geen verslavende werking heeft en geen bijwerkingen kent. Dit terwijl olie gemaakt van wiet psychoactief is doordat er dus voornamelijk THC in zit. Men kan hier dan ook stoned of high van worden. Deze “bijwerking” van wietolie is vaak ongewenst. Iedereen die hier niet op zit te wachten kan daarom beter kiezen voor CBD olie. Daarnaast is het overigens ook zo dat wietolie niet legaal te koop is in Nederland (alleen op recept bij de Transvaal Apotheek in Den Haag) met als gevolg dat het zelf gemaakt moet worden en dus nooit gecertificeerd is zoals de cbd olie van MediHemp bijvoorbeeld wel is. Wij zijn van mening dat de kwaliteit gecontroleerd moet worden en 100% zeker moet zijn. Om die reden raden we u aan om hier goed op te letten als u dit soort olie wilt gaan gebruiken.

 

Veilig gebruik van CBD en bijwerkingen

CBD olie is een veilig middel dat ook in hogere concentratie (5% of 10%) goed verdragen wordt door mensen. Er zijn bovendien geen bijwerkingen van bekend. Uitproberen wat voor effect verschillende doseringen op u persoonlijk hebben kan daardoor het overwegen waard zijn. Houd er wel rekening mee dat sommige CBD-houdende producten niet alleen CBD bevatten. Zo is het zo dat de RAW CBD olie van MediHemp naast CBD onder andere ook CBDA en bijvoorbeeld CBN, CBV en CBG bevat. Dit geld ook voor de olie van veel andere merken en ook voor de cbd capsules. De biologisch gecertificeerde olie van MediHemp is wat dit betreft echter uniek en bevat uitsluitend zuivere CBD. Daarnaast is het advies om altijd met een lage dosering te starten, 2-3 druppeltjes per dag is vaak al voldoende voor effect m.b.t. beter slapen mits de olie zuiver is en een goede concentratie CBD bevat.

CBD olie ervaringen

Websites die cbd olie verkopen mogen van de Nederlandse overheid geen cbd olie ervaringen publiceren op hun sites. Mede daarom zijn wij dit onafhankelijke blog begonnen om u toch een platform te kunnen bieden waar u ervaringen kunt lezen en dus ook zelf achter kunt laten. Elke ervaring met CBD is uiteraard meer dan welkom en wordt zeer gewaardeerd.

Geraadpleegde literatuur

1: Chagas, M.H., Crippa, J.A., Zuardi, A.W., et al. (2013). Effects of acute systemic administration of cannabidiol on sleep-wake cycle in rats. J Psychopharmacol, 27(3): 312-6.
2: Nichelson, A.N., Turner, C., Stone, B.M., and Robson, P.J. (2004). Effects of Delta-9-tetrahydrocannabinol and cannabidiol on nocturnal sleep and early morning behavior in young adults. Clinical Psychopharmacology, 24: 305-313

De informatie op deze pagina over cbd olie en slapen is niet bedoeld als medisch advies en mag dan ook niet als zodanig beschouwd worden. Dit geld ook voor de cbd olie ervaringen die op deze pagina achtergelaten zijn. De werking van cbd kan per persoon verschillen waardoor cbd olie ervaringen van andere mensen geen garantie zijn voor succes in uw situatie.

Een gedachte over “CBD olie en slapen

Laat een reactie achter