CBD olie en pijn

Pijnklachten

Het aantal mensen met (chronische) pijn is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. In Nederland zijn er gemiddeld 2,5 tot 3 miljoen mensen die dagelijks aan het vechten zijn tegen pijn. Er zijn allerlei (chronische) ziektes waarbij pijn een grote rol speelt, denk aan reuma, fibromyalgie, RSI, hernia en MS. De hele dag door pijn kan veel gevolgen hebben, zo is werken vaak niet meer mogelijk, worden sociale contacten steeds minder en kan iemand zich enorm alleen en onbegrepen voelen. Het is niet altijd aan iemand te zien dat hij of zij continu pijn heeft, het kan daardoor voor de omgeving moeilijk zijn dit te begrijpen.

Chronische pijn, acute pijn en medicijnen

Bij het ervaren van acute pijn zoals hoofdpijn of kiespijn worden vaak pijnstillers genomen. Dit kan op zo’n moment de pijn verlichten waardoor er toch normaal gefunctioneerd kan worden. Ook bij chronische pijn worden vaak pijnstillers voorgeschreven, echter zijn deze medicijnen vaak wel wat zwaarder dan de pijnstillers van de drogist. Het gebruik van pijnstilling bij acute pijn is vaak eenmalig, de pijn duurt soms een dag of twee dagen maar daarna gaat het meestal wel weer over. Chronische pijn is vrijwel altijd aanwezig, dit houdt in dat pijnstillers dus ook dagelijks gebruikt moeten worden om de pijn te kunnen blijven verlichten. Dit kan veel gevolgen voor de gezondheid hebben, zware pijnmedicatie kan het lichaam beschadigen. Daarnaast kan het zijn dat de medicijnen niet meer genoeg effect hebben omdat het lichaam er aan gewend raakt, ook kunnen de medicijnen verslavend werken. Het nadeel van deze medicatie is kan daarnaast ook zijn dat het veel bijwerkingen heeft. Zo kan men er suf, verward en moe van raken. De pijn mag dan misschien wat verlicht zijn, normaal functioneren is nog steeds niet altijd mogelijk door medicijngebruik. Het is voornamelijk symptoombestrijding. Toch is het logisch dat mensen hiervoor kiezen, pijn kan zo de overhand nemen dat velen ten einde raad zijn en besluiten medicatie te gebruiken. Er zijn echter ook steeds meer alternatieven.

CBD olie en zenuwpijn

Zenuwpijn is doorgaans hardnekkig en kan vaak wel maanden aanhouden. Mensen die te maken hebben met zenuwpijn ervaren vaak een tintelende, brandende of stekende pijn. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking, beknelling of beschadiging van een zenuw waardoor deze zenuw niet goed meer functioneerd. Bij zenuwpijn gaat er ergens in het zenuwstelsel iets verkeerd: onze ‘elektriciteitscentrale’ van zenuwen is als het ware ontregeld. Door overgevoelige zenuwen kun je zonder aanleiding een constant pijngevoel hebben op en rondom de plek waar de zenuwen beschadigd of verstoord zijn, of interpreteren je hersenen een lichte aanraking al als pijn. Vergelijk het met een verkeerd aangesloten telefoondraad waardoor de telefoon constant blijft rinkelen.

Het aantal mensen dat last heeft van zenuwpijn is groot. Volgens cijfers van dali (Dutch Alliance for Improvement of paincare, een samenwerkingsverband van zorgdeskundigen en een initiatief van geneesmiddelenfabrikant Pfizer) komt het bij één miljoen mensen voor en komen er elk jaar 130.000 nieuwe patiënten bij.

Vaak zijn pijnstillers bij zenuwpijn onvoldoende en in het algemeen is zenuwpijn erg moeilijk om te behandelen. Dit ook doordat de pijn moeilijk te herkennen is en patiënten en artsen lang niet altijd in de gaten hebben dat het om zenuwpijn gaat. Het gevolg is dat de pijn niet of verkeerd wordt behandeld. Harde cijfers zijn er niet, maar naar schatting bij 90 procent van de patiënten wordt zenuwpijn niet goed behandeld. Zo zouden huisartsen bij de helft van de patiënten pijnstillers als ibuprofen en naproxen voorschrijven, maar die werken meestal niet bij dit type pijn. Patiënten leggen zich er dan maar bij neer dat ze met de pijn moeten leren leven.

Een alternatief

Sommige mensen zweren bij wat de dokter zegt, terwijl anderen juist graag zoeken naar alternatieven. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen medicijnen om pijnklachten te verlichten. Zo zijn er namelijk verschillende soorten voedingssupplementen die pijnverlichtend werken. Het voordeel van voedingssupplementen in het algemeen is dat het gemaakt is van natuurlijke middelen die veelal goed worden opgenomen door het lichaam. Eén van deze voedingssupplementen is CBD olie. Steeds vaker wordt CBD olie gebruikt door mensen met (chronische) pijnklachten en op verschillende websites zijn hier tegenwoordig positieve ervaringen van mensen over te lezen. Nu zou u kunnen denken dat ook dit symptoom bestrijding is, maar de theorie bij CBD is toch net even anders.

CBD in het lichaam

De stoffen in producten met CBD, cannabinoïde, komen zowel in de cannabisplant als in het menselijke lichaam voor. Doordat cannabinoïde een lichaamseigen stof is wordt het goed opgenomen. Voldoende cannabinoïde in het lichaam is van belang om het endocannabinoïde systeem in balans te houden. Dit systeem is verantwoordelijk voor allerlei taken en functies in het menselijk lichaam. Zo is het onder andere betrokken bij het immuunsysteem, de motoriek, het geheugen, de spijsvertering, maar ook bij pijnprikkels. De cannabinoïden in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat de signaaloverdracht goed verloopt. Als een prikkel (bijvoorbeeld een pijnprikkel) te sterk wordt doorgegeven, kunnen de stoffen uit CBD er aan bijdragen dat dit signaal wordt afgezwakt. Het is dus van essentieel belang dat het endocannabinoïde systeem in balans is, is dit niet het geval, kunnen er allerlei gezondheidsklachten optreden zoals bijvoorbeeld rugpijn of andere pijnklachten. Om die reden kan het gebruik van CBD zeer gunstig werken voor zeer diverse klachten en wellicht dus ook bij pijn.

Onderzoek: CBD olie bij artritis

In 2005 is onderzocht  wat de werking van CBD bij artritis is. Dit onderzoek is door wetenschappers uit Groot-Brittannië en Israël uitgevoerd. Uit dit onderzoek zijn zeer interessante conclusies gekomen.  Het onderzoek is uitgevoerd op muizen met artritis. Zij kregen CBD toegediend waarna gekeken werd hoe ze er op reageerde. Uit dit onderzoek is gebleken dat CBD een enorm belangrijke bescherming biedt aan de weefsel verbindingen. Daarnaast is gebleken dat CBD een beschermende werking heeft tegen weefsel verbindingen die ernstig beschadigd zijn door de ontstekingen die veroorzaakt worden door artritis. Volgens de wetenschappers van dit onderzoek zou CBD potentieel kunnen dienen als anti-ontstekingsmiddel.

Anderen onderzoeken naar de werking van CBD olie tegen pijn

Het endocannabinoïde systeem is enorm complex. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar dit systeem en de werking van CBD, maar nog steeds is niet alles duidelijk. Uit een onderzoek met proefdieren (2012) is gebleken dat CBD de ontstekings- en neuropatische pijn kan onderdrukken en dus verminderen zonder dat ze er bijwerkingen van krijgen. Ook wordt in dit onderzoek gezegd dat de cannabinoïden een nieuw soort therapeutisch middel vormen die gebruikt kan worden om chronische pijn te behandelen.
Een jaar eerder, in December 2011 is in Amerika een onderzoek gedaan naar de werking van marihuana bij chronische pijn. In dit onderzoek werden patiënten met chronische pijn die behandeld werden met langwerkende oxycodone of morfine geobserveerd. Na een tijdje werd de behandeling van de patiënten uitgebreid met cannabinoïden, deze werden via een verdamper geïnhaleerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat cannabis een positief effect heeft op pijnklachten. Echter wil de onderzoeker wel weer een nieuw onderzoek starten, namelijk een studie waarbij een hoge dosering THC vergeleken wordt met een hoge dosering CBD. In het eerdere onderzoek noemde de wetenschapper CBD een enorm effectieve stof als het gaat om vermindering van pijn.

Conclusie, helpt CBD olie tegen pijn?

Op basis van de onderzoeken en ervaringen van veel mensen vinden wij dat CBD olie zeker kan helpen bij pijn. De rustgevende en ontspannende werking van CBD op het lichaam is bovendien vaak erg snel merkbaar waardoor CBD voor mensen met pijn absoluut een uitkomst kan zijn.

Indien u zelf het gebruik van CBD overweegt overweegt raden we u aan om goed te kijken naar de kwaliteit en naar de exacte samenstelling van de aangeboden olie. Zo zijn er tegenwoordig op veel websites niet gecertificeerde oliën te koop waarvan voor ons in ieder geval onduidelijk is wat de exacte samenstelling en kwaliteit is doordat veel merken geen analyses beschikbaar stellen. Wij raden daarom aan om te kiezen voor voor merken zoals MediHemp waar wel analyses te vinden zijn. MediHemp is bovendien biologisch gecertificeerd. Dit biedt in onze optiek extra zekerheid over de kwaliteit. De olie van MediHemp is beschikbaar met 2,5%, 5%, 10% en zelfs 18% CBD. Deze olie bevat altijd maximaal 0,05% THC waardoor het legaal is om te gebruiken in Nederland en de meeste andere Europese landen en waardoor het niet psychoactief is (u kunt er dus niet high of stoned van worden) en het is hierdoor bovendien niet verslavend.

Vragen?

We kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft over cbd olie en over wat dit voedingssupplement mogelijk voor u kan betekenen.  U kunt uw vragen daarom aan ons mailen of bij dit blog achterlaten zodat andere mensen met wellicht dezelfde vragen hier ook wat aan hebben. Dit geld overigens ook voor ervaringen met cbd olie pijn; laat deze vooral achter en help hiermee anderen die mogelijk nog zoekende zijn een gezond middel om van hun pijn af te komen.

6 gedachten over “CBD olie en pijn

Laat een reactie achter