CBD olie voor dieren

Endocannabinoïde systeem

Het kan voorkomen dat een huisdier gezondheidsproblemen heeft of snel bang is van bijvoorbeeld harde geluiden. CBD olie zou mogelijk een oplossing kunnen zijn om de problemen van uw huisdier te verlichten. Zoogdieren beschikken net zoals mensen over het endocannabinoïde systeem. Dit lichaamseigen systeem is belangrijk voor allerlei verschillende lichamelijke processen en het goed functioneren van het lichaam. In de cannabisplant komen de stoffen cannabinoïde voor, deze stoffen zitten ook in het menselijk en dierlijk lichaam. Eerder schreven we een uitgebreid artikel over de werking van het endocannabinoïde systeem.

CBD veilig voor uw huisdier

Veel mensen vinden het nog eng om CBD olie voor hun huisdier te gebruiken. Echter is dit niet nodig gezien de veiligheid van het product. CBD olie wordt gemaakt van de hennepplanten die  in het geval van MediHemp biologisch geteeld worden in Europa. Het product is 100% natuurlijk en er zijn nauwelijks tot geen bijwerkingen van bekend, enkel dat het mogelijk de bloeddruk kan verlagen. Daarnaast heeft CBD ook geen verslavende werking en kan uw dier (net zoals de mens) er niet stoned van worden. Doordat cannabinoïde lichaamseigen stoffen zijn wordt het vrijwel direct opgenomen in het lichaam en heeft het vaak een snelle werking.

Wanneer CBD olie bij dieren toedienen?

CBD heeft een brede werking waardoor het voor allerlei verschillende klachten gebruikt kan worden. Voor dieren geldt dit hetzelfde, ook voor hen kan namelijk om allerlei redenen gekozen worden om CBD olie te gebruiken, bijvoorbeeld bij:

  • Epilepsie: bij mensen heeft dit veelal een positief effect en verminderen de aanvallen, ook bij dieren kan dit hulp bieden.
  • Angst, stress: het kan zijn dat honden, katten of paarden erg angstig of gestresst zijn. Door ze CBD olie te geven kunnen de angsten mogelijk afnemen vanwegen de rustgevende en ontspannende werking van CBD olie.
  • Agressie: Als uw huisdier agressief is, is dit niet alleen voor uzelf maar wellicht ook voor uw omgeving niet prettig. Ook hierbij kan CBD mogelijk helpen, wederom door de rustgevende en ontspannende werking zou de agressie kunnen afnemen.
  • Ontstekingen: net zoals bij mensen vaak voor CBD olie gekozen wordt bij ontstekingen, werkt dit ook bij huisdieren. CBD heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en een stimulerende werking op het immuunsysteem.
  • Huidproblemen: heeft uw huisdier huidproblemen, eczeem, jeuk of irritatie plekken? Druppel er wat CBD olie op en masseer dit in de huid. Dit kan gecombineerd worden met het innemen van druppels zodat het van buiten- en van binnenuit z’n werking kan doen. 
  • Tumoren: er zijn nog veel onderzoeken naar de werking van CBD bij kanker en tumoren, echter heeft onderzoek bij muizen aangetoond dat CBD de tumorgroei tegen gaat. Als uw huisdier een tumor heeft zou CBD mogelijk kunnen helpen. 
  • Betere conditie: bij paarden die CBD toegediend kregen werd ook geconstateerd dat ze een betere conditie hadden. Mogelijk dat dit voor honden en katten hetzelfde werkt. 
  • Eetproblemen: cannabinoïde zijn mede verantwoordelijk voor het hongergevoel, CBD kan mogelijk helpen om eet problemen te verminderen. 
  • Allergie: CBD wordt door mensen ook vaak gebruikt om allergieën te verminderen, dit zou ook bij dieren mogelijk verlichting kunnen bieden. 

Welke olie moet ik mijn huisdier geven?

Er zijn een aantal verschillende soorten CBD olie, het is belangrijk om goed te letten welke CBD olie je aanschaft voor je huisdier.

Voor honden en katten met een gewicht tot 15 kg wordt olie met 2,5% CBD geadviseerd. Voor honden tussen de 15 en 45 kg wordt olie met 5% CBD geadviseerd en voor grote honden die meer wegen dan 45 kg kan CBD olie met 5%, 6% of 10% worden gebruikt.

Let er hierbij wel op dat veel soorten olie gemaakt zijn van de hele hennepplant wat er voor zorgt dat de olie bitter en scherp smaakt. Dit soort oliën worden RAW CBD olie genoemd. MediHemp heeft echter ook een biologische variant waar alleen de toppen van de plant voor wordt gebruikt. Deze olie heet de cbd olie puur en deze heeft een wat nootachtige smaak welke door dieren doorgaans beter verdragen wordt.

Bij paarden ligt dit wat anders. Een paard zou meer dan 10 druppels CBD nodig hebben op een dag waardoor de kosten hoog kunnen oplopen. Daarom kan er bij paarden beter gekozen worden voor hennepzaadolie, deze olie is lager in prijs maar heeft ook tal aan gezondheidsvoordelen. Er is bovendien ook hennepzaadolie met CBD beschikbaar.

Hoeveel CBD olie heeft mijn huisdier nodig?

Wat betreft de dosering wordt er bij honden en katten geadviseerd om met 2x per dag één druppel te beginnen. Als het dier hier goed op reageert kan het eventueel verhoogd worden naar 2 druppels. Het is belangrijk om uw dier in deze periode extra goed in de gaten te houden zodat u goed kunt bijhouden of uw dier er positief op reageert.

Bij paarden (500 kg) wordt geadviseerd om ze 2 kopjes hennepzaadolie te geven. Ook hier is het van belang om goed op het gedrag van het paard te letten. Als het paard diarree krijgt is het raadzaam de dosering te verlagen. Ben er wel van bewust dat deze olie ook veel calorieën bevatten, per kopje bevat het ongeveer 1500 tot 2000 calorieën.

Hoe dien je CBD olie toe bij dieren?

Over het algemeen wordt CBD door dieren goed ingenomen zolang het gepresenteerd wordt op iets lekkers. De CBD wordt dan deels opgenomen via de mondslijmvliezen en deels door het maag darmkanaal. De olie kan bijvoorbeeld over het eten worden gedruppeld of op een snoepje/snack voor je huisdier. Op deze manier hebben de meeste dieren geen probleem om de olie in te nemen.

Geeft u uw huisdier CBD?

Wij zijn altijd enorm benieuwd naar de ervaring van anderen met CBD olie. Mocht u nou uw huisdier behandelen met CBD olie en hier uw ervaring over willen delen, dan zouden wij het enorm waarderen als u een berichtje met uw ervaring achter laat. Uw ervaring zegt waarschijnlijk veel meer dan wat wij erover uit de theorie kunnen schrijven en is daarmee zeer waardevol voor andere mensen die zich afvragen of cbd voor hun huisdier uitkomst kan bieden.

Een gedachte over “CBD olie voor dieren

  1. mijn kat heeft een schildklier probleem elke dag 2 x 1 pllletje wat in een beetje zacht voer mag, daarbij mag ze 60 gr. brokjes maar volgens heeft hij de hele dag door honger, wat hij best laat horen,zou dat ook met die olie minder kunnen worden????

Laat een reactie achter