CBD olie tegen autisme

CBD olie en autisme, hoe zit het nou eigenlijk?

In de huidige maatschappij komt autisme steeds vaker voor, steeds meer jongeren krijgen deze diagnose waar vaak niets aan te doen is. Er zijn wel medicijnen die de symptomen kunnen onderdrukken maar weg gaan zal het nooit. Wel zijn er manieren om er mee te leren leven en zijn er heel wat cursussen die te volgen zijn om beter met autisme om te kunnen gaan. Maar is dat echt alles?

Autisme en informatieverwerking

Autisme is de snelst groeiende ontwikkelinkgsstoornis, momenteel heeft ongeveer 1% van de wereldbevolking een vorm van autisme. 20 jaar geleden was er nog maar weinig over bekend en waren er vrijwel geen behandelingen voor. De informatieverwerking in de hersenen werkt bij mensen met autisme gaat op een andere manier. Hierdoor kan het zijn dat er cognitieve problemen ontwikkeld worden zoals bijvoorbeeld een leerachterstand. Een aantal gedragingen die herkenbaar zijn voor autisme zijn: minder goed in sociaal contact, moeite met overzicht houden en beperkte interesses. Aan de andere kant, hebben mensen met autisme ook bijzonder mooie eigenschappen zoals: oog voor detail, ze zijn eerlijk, ze werken hard en hebben vaak analytisch inzicht. Niemand met autisme is hetzelfde, dus de symptomen kunnen uiteraard per persoon verschillen. Bovenstaande punten zijn over het algemeen genomen de meest herkenbare punten maar niet iedereen met autisme hoeft ze te hebben.

Onderzoeken CBD olie en autisme

Hoewel autisme wordt gezien als ongeneeslijk, wil dat niet direct zeggen dat er niets aan te doen is. Zo zijn er alternatieve mogelijkheden om het leven met autisme wat aangenamer te maken, zoals cursussen, therapieën of het gebruik van voedingssupplementen zoals CBD olie. Er worden veel onderzoeken gedaan naar de werking van CBD, ook in combinatie met autisme wordt dit veel onderzocht. Uit een studie (VS) is gebleken dat cannabinoïde, de stof die in de hennep  plant- en ons lichaam voorkomt mogelijk de symptomen van autisme kan verminderen. Voor de persoon in kwestie zou het een perfecte uitkomst zijn, juist omdat CBD geen bijwerkingen heeft en vooral zorgt voor meer rust. In tegenstelling tot medicijnen die voorgeschreven kunnen worden bij autisme is dit een groot verschil.

Autisme Daily Newcast is een wetenschappelijk vakblad en daarin staat het volgende:

“Een nieuwe studie laat zien dat mutaties die geassocieerd zijn met autisme de werking van hersen-moleculen blokkeren, moleculen die actief worden door dezelfde receptoren als waarop de actieve bestanddelen van marihuana werken.”

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld! Maar we zullen het uitleggen.

Het endocannabinoide systeem

Endocannabinoide zijn stoffen (moleculen) die invloed hebben op belangrijke lichaamsfuncties en processen zoals o.a. het geheugen, pijnoverdracht, leervaardigheid en concentratievermogen. Deze stoffen bestaan uit dezelfde chemische structuur als cannabis. De cannabinoïde die gevonden worden in de hersenen zijn verantwoordelijk voor de signaaloverdracht. Lees hier meer over de werking van CBD.

Verstoring van elektrische impulsen in de hersenen.

Er is onderzoek gedaan aan de Stanford University door Thomas Sudhof, een cellulair fysioloog. Hij heeft de mutaties die worden geassocieerd met autisme getest op muizen. Wat bleek is dat hersensignalen direct minder goed worden doorgegeven. Dit komt omdat er hechtingsproblemen met de elektrische impulsen ontstaan in het brein. Normaal gesproken wordt een elektrische impuls van de hersencel omgezet in een ‘signaal’, echter werkt dit bij autisme dus niet of minder goed. Volgens Tomas Sudhof heeft dit te maken met de werking van cannabinoïden. Hij zegt dat het mogelijk is dat autisme veroorzaakt wordt doordat het brein niet in staat is om duidelijke signalen door te sturen.

Het waarnemen van sociale signalen

Maar er zijn nog meer onderzoeken naar gedaan, ook onderzoeker Bou Khali is ervan overtuigd dat mensen met autisme geholpen kunnen worden door gebruik van CBD. Deze overtuiging is gelinkt aan een ander onderzoek, wat al eerder gedaan was. Uit dit onderzoek bleek dat het hormoon oxytocine een grote rol speelt bij verschillende symptomen die voorkomen bij autisme, de nadruk ligt voornamelijk op waarnemen van sociale signalen.

 

“Oxytocine is een neuropeptide die als hormoon en neurotransmitter fungeert. Het lijkt een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit.” Aldus wikipedia

 

Wat uit onderzoeken blijkt is dat het eiwit TRPV2 stimulerend werkt bij het afgeven van oxytocine én dat CBD de productie van TRPV2 bevordert. Dit is enorm positief, want als CBD de productie van het genoemde eiwit stimuleert wil dat zeggen dat er ook meer afgifte is van oxytocine. Hierdoor kunnen sociale signalen dus beter worden waargenomen.

Onderzoekers zijn nog lang niet klaar

Bovengenoemde onderzoeken zijn er slechts twee van de velen, er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar autisme en CBD olie. Zoals uit vele ervaringen blijkt kan CBD olie verlichting bieden bij symptomen van autisme spectrum stoornissen. De cannabinoïden uit CBD olie deblokkeren de verstoring van de cannabinoïde receptoren waardoor signalen in de hersenen mogelijk weer beter worden doorgegeven. De werking van CBD is echter dusdanig complex dat er de komende jaren nog veel meer onderzoek gedaan zal moeten worden voordat alles hieromtrent duidelijk zal zijn.

Positieve effecten van CBD olie

Door het gebruik van CBD wordt vaak ervaren dat men zich beter kan concentreren en meer rust ervaart. Omdat mensen met autisme vaak in het hoofd zitten en snel zijn afgeleid kan het alleen hiervoor al erg prettig zijn. Dit geld bijvoorbeeld ook voor mensen die last hebben van stress. U leest daar in dit blog meer over.

Kinderen met autisme

Ook kinderen kunnen gebruik maken van CBD olie, dit kan de schoolprestaties en sociale contacten mogelijk verbeteren. Daarnaast kunnen andere symptomen van autisme verminderen door het gebruik van de olie met cbd. De CBD die wij aanbieden bevat geen schadelijke stoffen, natuurlijk geen THC en het is niet verslavend en niemand kan er high van worden. Het kan daardoor dus ook door kinderen veilig worden gebruikt. In onze optiek is het ondanks voorgaande wel zo dat het verstandig is om kinderen altijd met een olie te laten starten waar weinig cbd in zit. De olie met 2,5% CBD is dan ook de meest gebruikte olie onder kinderen en jong volwassenen.

CBD olie dé oplossing voor autisme?

De uitslagen van de onderzoeken zijn veelbelovend, maar feit blijft dat er zal nog veel onderzoeken gedaan moeten worden om exact te kunnen achterhalen wat nou precies de werking is van CBD olie bij autisme. CBD olie is geen wondermiddel en we kunnen daarom nooit beloven dat u of uw kind er profijt van heeft, wat we wel kunnen meegeven is dat het onze ervaring is dat er veel mensen zijn die positief zijn over het gebruik van CBD olie in combinatie met autisme.
We begrijpen het natuurlijk maar al te goed als er vragen zijn over het gebruik van CBD olie bij autisme. Stuurt u daarom gerust een bericht, we proberen deze binnen 1 uur te beantwoorden. U kunt ook bij dit blog uw vragen en ervaringen kwijt zodat andere mensen met wellicht dezelfde vragen hier ook over mee kunnen lezen.

De tekst op deze pagina over cbd olie en autisme mag niet beschouwd worden als medisch advies. Raadpleeg hiervoor altijd een arts.

Een gedachte over “CBD olie tegen autisme

Laat een reactie achter