CBD olie en het immuunsysteem

Iedereen weet natuurlijk wel dat ons immuunsysteem enorm belangrijk is, het beschermt ons tegen virussen en bacteriën waardoor de kans om ziek te worden afneemt. Helaas zijn er tegenwoordig echter veel factoren die het immuunsysteem kunnen verzwakken. De kans om ziek te worden neemt hierdoor toe, daarnaast kunnen er allerlei vage klachten en kwaaltjes ontstaan door een disbalans in het immuunsysteem. Er zijn allerlei natuurlijke middelen die voor ondersteuning van het immuunsysteem kunnen zorgen. CBD is daar één van en misschien wel de meest bijzondere. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

 

Redenen van een zwak immuunsysteem

Er zijn meerdere redenen waardoor het immuunsysteem kan verzwakken. Met een zwak immuunsysteem krijgen virussen en bacteriën de kans om zich in het lichaam te verspreiden waardoor men sneller ziek kan worden. Het is dus van belang om het immuunsysteem in balans te houden. Dit kan op meerdere manieren, zo kan het eten van voldoende groenten, fruit en noten er zeker aan bijdragen. Ook het vermijden van bewerkte voeding en geraffineerde suikers kan helpen om het immuunsysteem aan te sterken. Daarnaast is het belangrijk om een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Stress en te weinig rust zorgen ervoor dat het lichaam uitgeput raakt, hierdoor verzwakt het  immuunsysteem. Door op tijd rust te nemen heeft het lichaam tijd om weer op te laden en te herstellen.

 

Een verstoring in het endocannabinoide systeem

Daarnaast kan een verstoring in het endocannabinoïde systeem of een tekort aan cannabinoïde er voor zorgen dat er allerlei gezondheidsklachten optreden. Ook het immuunsysteem zal verzwakken als het endocannabinoïde systeem niet in balans is. Het gebruik van CBD kan dit systeem weer in evenwicht brengen  Later in dit artikel komen we hierop terug.

 

CBD vermindert stress, dit geeft het immuunsysteem rust

CBD heeft in het algemeen een positieve werking op uiteenlopende klachten en kan goed helpen om het lichaam weer wat sterker te maken. Doordat CBD voor de hele gezondheid ingezet kan worden zal het niet alleen het immuunsysteem versterken maar ook de algehele gezondheid. Eén van de voordelen van CBD is dat het niet alleen lichamelijk positief werkt, maar ook geestelijk. Zo is uit onderzoeken en ervaringen van gebruikers gebleken dat CBD stress verlagend werkt. Het zorgt voor meer rust en een betere concentratie, daarnaast zorgt het voor een opgewekte stemming. Alleen hierdoor wordt het lichaam minder belast met stress waardoor het immuunsysteem al wat meer rust krijgt. Daarnaast zult u weer wat beter in uw vel komen te zitten, wat ook een positieve werking heeft op de gezondheid.

 

Hoe werkt CBD olie op het immuunsysteem?

Eerder las u al dat het voor het immuunsysteem van belang is dat het endocannabinoïde systeem in balans is. Wellicht dat u hier al wel eens over gehoord heeft maar in het kort zullen we dit toch nog even toelichten.

Het menselijke lichaam beschikt over het endocannabinoïde systeem, dit systeem is verantwoordelijk voor allerlei taken in het lichaam. Het zorgt ervoor dat signalen beter worden doorgegeven en dat belangrijke functies in het lichaam werken zoals het hoort. Dit systeem werkt als een boodschapper en biedt ondersteuning aan allerlei lichamelijke processen. In het lichaam bevinden zich verschillende cannabinoïde receptoren, één daarvan is CB2. Deze cannabinoïdereceptor komt voor in alle organen en wordt geactiveerd door CBD. Deze receptoren zitten voornamelijk in de amandelen, de milt, en de witte bloedcellen, ook wel immuuncellen genoemd. Vanaf deze plekken wordt de afgifte van eiwitten door CBD geregeld, deze eiwitten heten cytokines en regelen ontstekingsreacties en het immuunsysteem.  Het endocannabinoïde systeem is dus erg belangrijk en houdt het lichaam in balans, als dit niet in balans is raakt ook het immuunsysteem uit balans. Een eerste stap voor verbeteren/ aansterken van het immuunsysteem kan daardoor het aanvullen van cannabinoïde zin, en dat kan met CBD olie of bijvoorbeeld met CBD capsules.

(Een uitgebreid artikel over de werking van CBD olie leest u hier.)

 

Het immuunsysteem aansterken

De cannabinoïden uit CBD zorgen ervoor dat het endocannabinoïde systeem weer beter kan functioneren. Door de extra cannabinoïden wordt het systeem aangevuld waardoor het weer in balans kan komen. Het is bij iedereen verschillend hoe lang het duurt voordat het immuunsysteem weer is aangesterkt maar onze ervaring is dat men doorgaans al na een aantal weken structurele verbetering voelt. Uiteraard is het zo dat iedereen anders kan reageren op CBD en dat hoe zwakker het immuunsysteem is hoe langer het duurt dat het weer in balans zal zijn. Door langere tijd CBD olie of capsules te gebruiken zal het endocannabinoïde systeem, en dus het immuunsysteem, weer sterker worden. Hierdoor zult u minder vatbaar zijn voor bacteriën en virussen waardoor de kans om ziek te worden zal afnemen. Als het immuunsysteem in balans is zullen ook vage klachten en kwaaltjes verminderen of zelfs verdwijnen.

 

Preventief gebruik van CBD

Als het immuunsysteem weer in balans is, en klachten zijn verminderd wilt u dit natuurlijk ook het liefste zo houden. U kunt er daarom voor kiezen om CBD preventief te blijven gebruiken. Als uw  lichaam weer goed functioneert en de beide systemen in het lichaam weer in balans zijn is het alleen nog een kwestie van onderhouden. U zult dan mogelijk ook minder CBD olie hoeven te gebruiken of minder capsules. Daarnaast kan ook het percentage CBD in het voedingssupplement verlaagd worden. Door CBD preventief te gebruiken zal het endocannabinoïde systeem altijd over voldoende cannabinoïde beschikken waardoor de kans dat het goed blijft werken natuurlijk toeneemt. De cbd olie 2,5% is in onze optiek het meest geschikt voor preventief gebruik maar wanneer u moeite heeft met de smaak van olie met cbd zou u bijvoorbeeld ook voor CBD capsules kunnen kiezen.

 

Reguliere medicijnen voor het immuunsysteem

Er zijn wel medicijnen die voor worden geschreven om het lichaam aan te sterken, echter is dit veelal alleen symptoombestrijding. Na het gebruik van deze medicatie is de kans daardoor groot dat de klachten weer terug zullen komen. Daarnaast kunnen (chemische) medicijnen zelfs schade aanrichten in het lichaam en allerlei bijwerkingen hebben. Dit probleem is er gelukkig niet met CBD. Dit supplement pakt het probleem aan en zorgt ervoor dat het systeem in balans blijft.

 

Chronische ziektes en auto-immuunziektes

Een chronische- of auto immuunziekte gaat vaak gepaard met een zwak immuunsysteem. Het lichaam is niet meer in staat dit zelf te herstellen en kan zelfs zichzelf gaan aanvallen omdat het geen onderscheid meer kan maken tussen goede- en slechte bacteriën. Juist bij deze soort ziektes kan CBD dus veel ondersteuning bieden. Hoewel het niet direct de ziekte kan genezen, kan het wel ondersteuning bieden wat het leven natuurlijk net wat aangenamer maakt. Daarnaast  doet de CBD ondertussen in het lichaam zijn werk en wordt herstel ook van binnenuit het lichaam gestimuleerd.

Vragen en advies

We kunnen ons goed voorstellen dat u vragen heeft over cbd olie en wat dit voedingssupplement mogelijk voor u kan betekenen. We helpen u hier dan ook graag bij. Voor eventuele vragen of advies kunt u ons daarom een bericht sturen welke wij doorgaans binnen 1 uur zullen beantwoorden.

5 gedachten over “CBD olie en het immuunsysteem

Laat een reactie achter