CBD olie en de hersenen

CBD olie en de hersenen

Het gebruik van CBD olie kan voor de hele gezondheid helpend zijn. Ook op de hersenen lijkt CBD een positief effect te hebben. Zowel bij psychische klachten als stress, verminderde concentratie of een depressie als bij ziektes zoals alzheimer zou hennepolie mogelijk verlichting kunnen bieden. Graag vertellen we u in dit artikel meer over het effect van CBD op de hersenen.

De functie van de hersenen

De hersenen hebben allerlei verschillende functies. Ieder onderdeel van de hersenen neemt een aantal functies op zich. In de hersenen worden taken geregeld als de ademhaling, beweging, gedrag, lichaamstemperatuur, hartslag en de bloeddruk. Daarnaast speelt het een belangrijke rol voor emoties, het geheugen, de concentratie en het bewust zijn. Ook prikkels worden via de hersenen doorgegeven. De hersenen spelen dus een grote rol en het is van belang dat alle signalen goed worden doorgegeven. Een probleem in de hersenen kan vervelende gevolgen hebben.

Gevolg van problemen in de hersenen

Er zijn veel verschillende problematieken die het gevolg kunnen zijn van een verminderde hersenfunctie. Zo kunnen er mogelijk psychische problemen optreden als een depressie, stress of burn-out. Ook kunnen er klachten ontstaan zoals een verminderde concentratie en een minder goed geheugen. Maar ook alzheimer kan een gevolg zijn van een verminderde hersenfunctie. Waardoor de hersenfunctie beïnvloed wordt kan allerlei oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is een disbalans in het endocannabinoïde systeem.

Het endocannabinoïde systeem

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat het endocannabinoïde systeem in verbinding staat met het brein. Het endocannabinoïde systeem is een systeem waar mensen en dieren al miljoenen jaren over beschikken. Dit systeem speelt een enorm belangrijke rol voor de gezondheid. Het endocannabinoïde systeem bestaat uit cannabis achtige stoffen welke ook gevonden worden in de cannabisplant. In dit systeem zijn cannabinoïde receptoren aanwezig, de belangrijkste receptoren die tot op heden geïdentificeerd zijn, zijn de CB1 en CB2 receptor. Deze receptoren worden gevonden in het hele lichaam, ook in de hersenen. Het doel van deze receptoren is om te zorgen voor evenwicht in het lichaam ondanks alle factoren van buitenaf.

Om dit systeem in balans te houden zou CBD olie gebruikt kunnen worden. In deze olie zitten dezelfde cannabinoïde als die het lichaam nodig heeft. Omdat het een lichaamseigen stof is wordt het goed door het lichaam opgenomen.

CBD olie en de hersenen

Omdat de cannabinoïde receptoren ook in de hersenen gevonden worden zou CBD olie ook de hersenfunctie kunnen stimuleren. Hier worden allerlei onderzoeken naar gedaan maar helaas zijn dit er nog te weinig om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat CBD mentale problemen kan verminderen of genezen.

Uit ervaringen horen we echter wel zeer regelmatig dat mensen die gebruik maken van CBD merken dat het concentratievermogen en geheugen verbetert en dat ze meer rust ervaren. Het kan de stemming positief beïnvloeden en somberheid verminderen. Eerder schreven we al een artikel over de werking van CBD olie bij depressie en CBD olie bij angst waar we duidelijk uitleggen hoe CBD bij deze klachten kan helpen.

Onderzoek CBD en alzheimer

CBD olie wordt ook steeds vaker gebruikt voor ouderdomsziekten zoals Alzheimer, ook bij dit onderwerp doen onderzoekers hun best om te achterhalen of CBD olie kan helpen bij Alzheimer en zo ja, hoe. Door de complexiteit van de cannabinoïde en het endocannabinoïde systeem is dit een hele opgave. In 2006 is er wel een bericht gepubliceerd in het Israel National News met een onderzoek naar de werking van CBD bij alzheimer wat getest is bij muizen. De studie werd uitgevoerd door professor Raphael Mechoulam in het Cajal Instituut in Madrid.

De muizen waar de onderzoeken op uitgevoerd werden kregen een injectie met een molecuul wat ook in de hersenen van een alzheimer patiënt gevonden wordt. Daarna kreeg een deel van de muizen één week injecties met cannabidiol (CBD). Na deze week moesten de muizen een test afleggen, terwijl de muizen in een doolhof moesten zoeken naar een verborgen platform werd de tijd vastgelegd. Hieruit bleek dat de muizen die werden geïnjecteerd met CBD er korter over deden om het platform te bereiken, zij waren er binnen 25 tot 30 seconden. De muizen die geen CBD toegediend kregen deden er bijna 2x zo lang over. Zij waren 45 tot 50 seconden aan het zoeken voor ze het platform bereikt hadden. Dit zou betekenen dat de muizen die CBD toegediend kregen een verbeterde hersenfunctie hadden.

Hoewel dit onderzoek erg positief is, is dit niet voldoende om te kunnen vaststellen dat CBD helpt bij alzheimer en vergeetachtigheid kan verminderen. Echter is het wellicht de moeite waard het te proberen, om te ervaren wat het effect voor u kan zijn.

Waarom CBD olie?

Hoewel er nog maar weinig onderzoeksresultaten zijn over het gebruik van CBD olie bij cognitieve problematieken zijn de resultaten die er zijn en de ervaringen tot nu toe erg positief. Voor verschillende klachten die te maken hebben met de hersenen kan CBD olie mogelijk verlichting bieden. Er zijn veel verschillende soorten medicatie die voorgeschreven kunnen worden bij dit soort klachten. Echter hebben deze medicijnen vaak vervelende bijwerkingen en kan het op lange termijn de gezondheid aantasten. Bij CBD is dit niet het geval, dit product is 100% natuurlijk, veilig in gebruik en het kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Preventief gebruik CBD

CBD kan ook gebruikt worden om mogelijke problemen in de hersenen voor te zijn. Door CBD olie of CBD capsules preventief te gebruiken kan dit mogelijk bijdragen aan een betere gezondheid. Door de hennepolie dagelijks te gebruiken kan het endocannabinoïde systeem beter in balans blijven wat er voor kan zorgen dat de hersenen goed blijven functioneren en dat u minder vatbaar bent voor ziektes en kwaaltjes.

Heeft u ervaring met CBD?

Gezien het feit dat er nog maar weinig onderzoeken gedaan zijn rondom CBD en het brein vinden wij het belangrijk om ons eventuele advies hierover vooral ook te vormen door ervaringen van anderen. Dus mocht u bekend zijn met het gebruik van CBD om de hersenfunctie te verbeteren, laat uw ervaring dan alstublieft weten in een berichtje onder dit artikel.

Laat een reactie achter