CBD olie bij reuma

Helpt CBD olie bij Reuma? Lees in dit nieuwe blog alles over deze veel gestelde vraag. Onderaan de pagina kunt u uw ervaringen met cbd olie en reuma delen en/ of eventuele vragen stellen over CBD. Alle ervaringen en vragen zijn natuurlijk welkom.

 

Over reuma

Er zijn wel meer dan 100 verschillende vormen van reuma. Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben hier last van en het komt bij iedere leeftijd voor. Reuma gaat veelal gepaard met dagelijkse pijnklachten, stijfheid en (extreme) vermoeidheid. Reuma is niet te genezen, gelukkig zijn de meeste vormen van reuma wel behandelbaar met medicatie wat de klachten vaak kan verlichten. Daanraast kiezen mensen steeds vaker voor het gebruik van voedingssupplementen als aanvulling. Één van die voedingssupplementen is CBD olie. Wij mogen hier geen medische uitspraken over doen maar we willen in dit artikel toch graag meer informatie geven over CBD olie en reuma.

Verschillende soorten reuma

Zoals eerder vermeld zijn er veel verschillende soorten reuma, de meest voorkomende zijn reumatoïde artritis, artrose, ziekte van Bechterew, jicht en fibromyalgie. Bij deze chronische ziektes is er een aandoening aan de spieren, pezen en/of gewrichten en kan het dagelijkse leven erg beïnvloed worden door pijn en vermoeidheid. De klachten kunnen erg wisselend zijn en zijn vaak onvoorspelbaar, zo kan iemand met reuma de ene dag bijvoorbeeld meer dan de andere dag. Pijn en vermoeidheid spelen de grootste rol wat betreft de klachten.

Over de werking van cannabidiol

Het menselijk lichaam beschikt over een endocannabinoïde systeem. Dit systeem is het allerbelangrijkste fysiologische systeem van het menselijke lichaam (wat tot nu toe ontdekt is). Het endocannabinoïde systeem is verantwoordelijk voor allerlei verschillende taken in het lichaam, ook voor de overdracht van pijnprikkels. Als dit systeem uit balans is – bijvoorbeeld door te weinig cannabinoïden – kan het zijn dat pijnprikkels minder goed worden doorgegeven. Met als mogelijk gevolg dat er meer pijn wordt ervaren. De cannabinoïden in dit systeem komen overeen met de cannabinoïde uit de cannabisplant. Deze stoffen zitten ook in CBD olie. Mensen die CBD producten gebruiken doen dit omdat men hiermee de cannabinoïden in het lichaam aangevult waardoor het endocannabinoïden systeem weer terug in evenwicht kan worden gebracht. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat pijnprikkels die te sterk worden doorgegeven afgezwakt worden, wat mogelijk resulteert in minder pijn.

Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over CBD olie bij pijn waarbij we nog een aantal uitgevoerde onderzoeken naar de werking van CBD olie bij pijn hebben toegelicht.

CBD olie en ontstekingen

Niet alleen zou CBD olie mogelijk pijn kunnen verminderen, het zou ook een natuurlijke ontstekingsremmer zijn. Ook dit kan gunstig zijn voor mensen met een vorm van ontstekingsreuma. Bij deze vorm van reuma zitten er ontstekingen in het lichaam die onder andere de gewrichten kunnen beschadigen wat veel klachten geeft. In het artikel over CBD olie en pijn hebben we ook een stukje vermeld over een onderzoek gericht op CBD olie bij artritis. In dit onderzoek geven wetenschappers aan dat CBD potentieel zou kunnen dienen als anti-ontstekingsmiddel. Deze uitspraak is gedaan nadat er een onderzoek gedaan was bij muizen met artritis. Wat ze zagen bij de muizen was dat CBD de weefsel verbindingen een enorm belangrijke bescherming biedt.

Naast pijn en ontstekingen kan reuma nog meer klachten veroorzaken zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, psychische klachten, geheugen- en concentratieproblemen en vermoeidheid.

Slaapproblemen als gevolg van pijn

De ontspannende werking van CBD maakt dat men het tevens gebruikt om de slaap te verbeteren. De olie heeft een rustgevend effect en kan daardoor niet alleen de slaap bevorderen, maar mogelijk ook stress en onrust verminderen. Daarnaast is uit onderzoek naar voren gekomen dat cannabinoïden invloed kunnen hebben op hoe snel we in slaap vallen, de slaapcyclus en hoe lang we doorslapen. Veel mensen ervaren dan ook een betere nachtrust door het gebruik van (de juiste) CBD olie.

Wat wel belangrijk is, is dat als u cbd olie voor het slapen wilt gaan gebruiken, u goed kijkt naar de kwaliteit en exacte samenstelling van de olie die u kiest. Zo kunnen vooral RAW cbd olie soorten (dit zijn oliën gemaakt van de hele hennepplant) ook een averechts effect hebben als het vlak voor het slapen ingenomen wordt. Dit zou kunnen komen door de aanwezigheid van cbda in deze olie. Onze ervaring wat dit betreft is dat de CBDA er namelijk voor kan zorgen dat men wat alerter wordt waardoor men zich wat energieker kan gaan voelen. Dit is natuurlijk onwenselijk vlak voor het slapen. Indien u een RAW cbd olie heeft raden we daarom aan de olie (of capsules) een paar uur voor het slapen te gebruiken.

Indien u echter kiest voor een zuivere cbd olie waar geen CBDA in zit dan kan de olie wel vlak voor het slapen (ongeveer 1 uur) ingenomen worden.

Hét wondermiddel tegen reuma?

Wij vinden het belangrijk om op te merken dat CBD geen wondermiddel is en dat de werking ervan altijd per persoon zal kunnen verschillen. Het is en blijft daardoor een kwestie van uitproberen met als voordeel dat het zoals eerder opgemerkt op verschillende vlakken wat bij zou kunnen dragen zonder dat er bijwerkingen van bekend zijn. Helaas is het echter ook zo dat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is en er geen harde bewijzen zijn dat CBD olie de klachten door reuma kan verminderen.

Deel uw ervaring of stel een vraag

Heeft u ervaring met CBD olie bij reuma of heeft u vragen? Laat dan gerust een berichtje achter met uw ervaring of vragen, wellicht dat u een ander daar ook weer mee verder kunt helpen.

De informatie op deze pagina over cbd olie en reuma is niet bedoeld als medisch advies. Raadpleeg hiervoor altijd uw eigen arts.

Laat een reactie achter