CBD olie bij neuropathie

Door een hernia, het carpale tunnelsyndroom, een dwarslaesie of diabetische neuropathie kunnen zenuwen beschadigd raken waardoor ze niet goed meer functioneren. Het niet goed functioneren van zenuwen wordt neuropathie genoemd. Hoewel er nog meer oorzaken van zijn, zijn de eerder genoemde de meest voorkomende. Een niet goed functionerende zenuw kan zorgen voor tintelingen, een branderig gevoel, aanrakings- en zenuwpijn, een koud en pijnlijk gevoel en prikkelingen. Als chronische pijn het gevolg is van neuropathie wordt dit ook wel neuropathische pijn genoemd.

Medicijnen

Wat betreft de reguliere behandeling bij neuropathie wordt er voornamelijk gekozen voor zenuwblokkerende middelen of voor pijnverlichtende medicatie. Hierbij kan gedacht worden aan antidepressiva (voornamelijk Cymbalta) of medicijnen die ook bij epilepsie worden voorgeschreven. Het nadeel van dit soort medicatie is dat het vaak veel (heftige) bijwerkingen heeft. Het kan mogelijk wel de pijn verlichten maar de kans dat met deze medicatie nog normaal gefunctioneerd kan worden is klein. Om deze reden wordt er steeds vaker gekozen voor natuurlijke producten. Deze producten zijn niet schadelijk voor het lichaam en hebben nauwelijks bijwerkingen waardoor het voor veel mensen fijner is in gebruik. CBD olie is één van die natuurlijke producten die ook bij neuropathie steeds vaker wordt gebruikt.

CBD olie bij pijn

Al eerder plaatste wij een artikel over CBD olie bij pijn waarin ook de werking van CBD bij zenuwpijn wordt besproken. Het is al langer bekend dat CBD mogelijk een pijnverlichtende werking heeft, ook bij neuropathie is er dus een kans dat CBD olie of CBD capsules verlichting van de klachten kan bieden. CBD heeft invloed op het endocannabinoïde systeem, dit systeem is onder andere verantwoordelijk voor de pijnprikkels. Als het endocannabinoïde systeem niet goed in balans is kan dit er voor zorgen dat de pijnsignalen niet goed worden doorgegeven waardoor er meer pijn wordt ervaren dan er werkelijk is. Door het gebruik van CBD olie kunnen de cannabinoïde in het systeem weer worden aangevuld waardoor de kans bestaat dat de prikkeloverdracht weer soepeler zal verlopen. Dit zou mogelijk de klachten kunnen verlichten.

Helpt CBD dan ook bij neuropathie?

Het is onmogelijk om te zeggen dat  CBD iedereen met neuropathie kan helpen. Eén van de voordelen is wel dat het veilig is in gebruik en dat men er niet high of stoned van kan worden door het ontbreken van THC in de olie. Daarnaast zijn er gelukkig veel mensen die een positieve ervaring hebben met CBD in combinatie met neuropathie. Wat er in ervaringen van anderen voornamelijk naar boven komt is dat pijnklachten worden verlicht en men weer beter slaapt. Het is wel bij ieder persoon verschillend hoe lang het duurt voordat er verlichting van de klachten wordt ervaren. Zo zijn er mensen die aangeven al na een paar weken effect gemerkt te hebben en zo zijn er ook die er langer op hebben moeten wachten.

Wetenschappelijke onderzoeken

Er zijn weinig specifieke onderzoeken gedaan naar CBD bij neuropathie. Als er onderzoeken gedaan worden, wordt er tot nu toe voornamelijk gekeken naar de werking van cannabis op zich en niet specifiek naar de werking van CBD. Echter gebruiken veel mensen liever pure CBD olie in plaats van wietolie of een combinatie van CBD en THC omdat THC een psychoactieve werking heeft en verslavend kan werken. Bovendien is olie met THC in Nederland niet legaal online verkrijgbaar.

De onderzoeken die zijn gedaan zijn voornamelijk gericht op (chronische) pijn in het algemeen. Hieruit blijkt dat CBD verlichting kan bieden en pijn kan verminderen. In dit onderzoek van 2016 was de doelstelling om het lange termijn effect te bepalen van medicinale cannabis bij 274 chronische pijnpatiënten. Het resultaat van dit onderzoek was positief, de pijn was verminderd en het medicijngebruik was zelfs met 44% gedaald.

Hier moeten we echter wel bij opmerken dat dit onderzoek gebaseerd is op medicinale cannabis waar ook de stof THC in zit.

Bij een onderzoek uit 2015 werd gekeken of THC/CBD nevel neuropathische pijn zou kunnen verminderen. Dit onderzoek is door 234 deelnemers voltooid, uit de resultaten bleek dat de pijn gemiddeld genomen was verminderd. Voor de behandeling was de gemiddelde pijnscore 6,9, na de behandelingen was dit 4,2 waaruit geconcludeerd kan worden dat de pijn is afgenomen. Daarnaast bleek dat de nevel door de deelnemers goed werd verdragen en de patiënten geen moeite hebben gedaan de dosis te verhogen.

Ook bij dit onderzoek gaat het over een combinatie van CBD en THC. Helaas is er nog geen onderzoek gepubliceerd waarbij er specifiek gekeken is naar de werking van CBD bij neuropathie.

CBD olie wel of niet gebruiken?

Hoewel er wetenschappelijk nog weinig bekend is over het gebruik van alleen CBD bij neuropathie horen wij vaak dat mensen het de moeite waard vinden om te proberen. Puur om te kijken hoe men erop reageert want ondanks het feit dat er geen harde bewijzen zijn, zijn er veel mensen met neuropathische klachten die dankzij CBD weer beter kunnen functioneren. Feit is echter ook dat er ook mensen zijn die er geen baat bij hadden of waarbij het langer duurtde voordat er verlichting van klachten werd ervaren. CBD is dus geen wondermiddel dat voor iedereen met neuropathie even goed of even snel werkt en iedereen moet daarom voor zichzelf bepalen hier wel of niet voor te kiezen.

Aanvullende informatie

Zoals eerder ook opgemerkt heeft CBD heeft een brede werking waardoor het mogelijk allerlei verschillende klachten aan kan pakken. Naast de kans dat de pijn zal verlichten kan ook het immuunsysteem aansterken, slaapproblemen verlichten, het concentratievermogen en geheugen verbeteren en het lichaam in balans brengen. Op meerdere vlakken zou CBD dus mogelijk kunnen helpen voor een betere gezondheid.

Wilt u graag meer weten?

Wij kunnen het ons voorstellen als u vragen heeft over het gebruik van CBD olie of CBD capsules, of over de sterkte van de olie. U kunt daarom altijd een bericht te sturen of uw reactie bij dit blog achterlaten, wij proberen deze binnen één uur te beantwoorden.

 Als u ervaring heeft met het gebruik van CBD producten bij neuropathie zouden wij het waarderen als u uw ervaring in een reactie achter laat. Aangezien er nog maar weinig informatie beschikbaar is over het gebruik van CBD olie bij neuropathie is het altijd fijn als er onderling informatie gedeeld kan worden.

Laat een reactie achter