CBD olie bij MS (Multiple Sclerose)

Er wordt door velen gedacht dat MS (Multiple Sclerose) een spierziekte is. Hoewel verlamming van de spieren wel één van de vele symptomen is, is MS een aandoening wat het centrale zenuwstelsel treft. MS is de afkorting van Multiple Sclerose en betekent veelvuldige verharding. Door aantasting van de isolatielaag van de zenuwen op verschillende plekken in het ruggenmerg en de hersenen kan deze chronische ziekte ontstaan. Doordat het omhulsel van de zenuwbanen wordt afgebroken worden de zenuwen steeds kwetsbaarder wat veel klachten kan veroorzaken. Het ontstaan kan komen door omgevingsfactoren maar is ook erfelijk.

Symptomen bij MS

MS is in de beginfase niet makkelijk te diagnosticeren, de eerste merkbare klachten zijn vaak moeilijk te herkennen. Het gaat dan onder andere om tintelingen, vermoeidheid en duizeligheid. Als er door een huisarts naar deze klachten wordt gekeken komt het veelal neer op oververmoeid of stress, waarbij het advies doorgaans zal zijn om rust te nemen. Er wordt in deze fase niet snel aan MS gedacht.

Overige MS symptomen kunnen zijn:

 • Krampen
 • Stijfheid
 • Krachtverlies
 • Darmproblemen
 • Zenuwpijn
 • Gevoelsstoornis in het gezicht
 • Plasproblemen
 • Libidoverlies
 • Stress
 • Angst/depressie
 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Tremoren
 • Duizeligheid
 • (Spier)pijn
 • Doofheid
 • Tintelingen

Dit zijn de meest voorkomende MS symptomen. Het hoeft niet zo te zijn dat iedereen met MS dezelfde klachten heeft, dit kan per persoon verschillend zijn en vaak gaat het om een aantal klachten uit de lijst, het is niet zo dat iemand met de diagnose al de symptomen heeft die beschreven staan.

Hoe kan MS behandeld worden?

MS kan tot op heden niet worden genezen. Echter zijn er wel behandelingen die de klachten wat kunnen verminderen en worden er medicijnen voorgeschreven om de symptomen te onderdrukken en het proces te vertragen. Medicatie is vooral gericht op het reguleren van het immuunsysteem (immuno moduleren) terwijl CBD mogelijk een bijdrage kan leveren aan het herstellen van het immuunsysteem. Daarnaast is er ook medicatie tegen pijnklachten, vermoeidheid, spasmen, spierstijfheid, blaasklachten en gevoelsstoornissen. MS aanvallen worden behandeld met een ontstekingsremmend middel wat bedoeld is om de duur van de aanval te verminderen.

Hoewel het proces door de medicatie wel vertraagd en verlicht kan worden, hebben de medicijnen ook vaak vervelende bijwerkingen.

Behandelingen

Ook zijn er verschillende behandelingen die ondersteuning kunnen bieden om de klachten van MS onder controle te kunnen houden, zoals logopedie voor ondersteuning bij het praten, een juiste ademhaling en slikken. Een ergotherapeut om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven leven. Een fysiotherapeut voor spierstijfheid, (spier)pijn en gevoelsstoornissen, ook kan een fysiotherapeut oefeningen geven om de bekkenbodem waardoor de blaasspieren sterker worden gemaakt. Dit kan plas- en blaasproblemen verlichten. Mensendieck of Cesar therapie kan hulp bieden wat betreft een goede houding, ademhaling en om te leren ontspannen.

Daarnaast zijn er ook nog behandelingen die van toepassing kunnen zijn bij specifieke klachten zoals een psycholoog of maatschappelijk werker, een revalidatiearts of een diëtist.

Kan CBD olie helpen bij MS?

Er zijn behoorlijk wat manieren om het ziekteproces van MS te vertragen en de symptomen te verlichten. Toch gaan steeds meer mensen tegenwoordig op zoek naar een natuurlijk middel om gezondheidsproblemen te verlichten. Veel daarvan komen uiteindelijk uit bij CBD olie, een olie die gemaakt is van de hennepplant. Door de cannabinoïde in CBD olie zou het mogelijk de gezondheid kunnen ondersteunen. Dit omdat het menselijk lichaam beschikt over een endocannabinoïde systeem, wat ook wel wordt gezien als het belangrijkste fysiologische systeem van het lichaam. In dit systeem komen cannabinoïde voor, de stof die ook voorkomt in de cannabisplant. Als dit systeem uit balans is kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid, het immuunsysteem kan verzwakken waardoor mogelijk allerlei (soms vage) klachten kunnen optreden. Door het gebruik van CBD olie worden de cannabinoïde aangevuld waardoor het systeem weer in balans kan komen. Daarnaast is dit systeem verantwoordelijk voor allerlei onbewuste processen in het lichaam en is het sterk verbonden met het immuunsysteem.

Onderzoeken naar de werking van CBD olie bij MS

Hoewel CBD steeds populairder wordt zijn wetenschappers nog altijd bezig met onderzoeken om te kunnen achterhalen wat nou precies de werking is. Wat betreft het gebruik van CBD olie en MS zijn er nog maar weinig onderzoeken gedaan. De meeste onderzoeken zijn gericht op een combinatie van THC en CBD. Het verschil tussen deze twee is dat THC psychoactief is (deze olie wordt wietolie genoemd en is gemaakt van wietplanten) en CBD niet, dit is de reden dat veel mensen liever zuivere CBD gebruiken. Bovendien is wietolie niet legaal te verkrijgen en wordt dergelijke olie daardoor vaak zelf gemaakt wat als gevolg heeft dat de kwaliteit en exacte samenstelling vaak onduidelijk is.

De onderzoeken die gedaan zijn, zijn wel positief. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2004 dat cannabis (de combinatie van THC en CBD) spasmen kan verminderen. Ook kwam men erachter dat het gebruik veilig is en de bijwerkingen verdraagbaar zijn.

In 2005 werd een onderzoek gepubliceerd waarbij gekeken werd of medicatie met dezelfde effecten als cannabis, centrale pijn – die veroorzaakt wordt door MS – kan verlichten. Uit dit onderzoek bleek dat patiënten na het gebruik van de op cannabis gebaseerde medicatie minder pijn hadden en ook beter sliepen.

Een artikel wat gepubliceerd werd in het Multiple Sclerosis Journal geeft aan dat cannabis blaasproblemen en incontinentie kan verlichten die worden veroorzaakt door MS. Ook stond erin vermeld dat het zou zorgen voor minder pijn en een betere nachtrust.

Hoe zit het dan met CBD?

Wij vinden het uiteraard jammer dat de genoemde onderzoeken voornamelijk gericht zijn op cannabis inclusief THC en niet specifiek op CBD. Want juist omdat er van CBD nauwelijks bijwerkingen bekend zijn en het product 100% natuurlijk en veilig in gebruik is, kunnen veel mensen hier gebruik van maken.

Wat wel blijkt is dat CBD het immuunsysteem kan versterken en ontstekingen kan verminderen. Daarnaast heeft het een pijnverlichtende werking en kan het de nachtrust verbeteren. Ook kan het gebruikt worden tegen spasmen, psychische klachten, spierstijfheid en hoofdpijn. Wij horen dan ook regelmatig dat mensen met MS veel baat hebben bij het gebruik van CBD doordat veel symptomen van MS verlicht worden. Wellicht juist omdat CBD vaak zo’n brede werking heeft.

Ervaringen met CBD olie bij MS

Er zijn verschillende positieve ervaringen op internet te vinden van MS patiënten die gebruik maken van CBD olie. Als u zelf ook ervaring heeft met CBD dan zijn wij hier natuurlijk erg benieuwd naar. Indien u uw ervaring onderaan dit blog achterlaat kunt u wellicht andere mensen hiermee helpen. Uw moeite wordt natuurlijk erg gewaardeerd.

Laat een reactie achter