CBD olie bij migraine

Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Het is een enorm vervelende aandoening waar veel mensen last van hebben. Migraine is een heftige hoofdpijn waarbij ook misselijkheid, uitvalsverschijnselen en overgevoeligheid voor licht en geluid kan ontstaan. Tijdens een migraineaanval kan werkelijk alles teveel zijn. Het beste kunt u dan verblijven in een donkere kamer waar weinig geluid binnenkomt. Migraine wordt vaak onderschat en velen denken dat het alleen hoofdpijn is die wel verminderd kan worden met pijnstillers. Ook dat is helaas niet het geval, pijnstillers bieden vaak niet voldoende verlichting bij migraine. Daarnaast kunnen pijnstillers de misselijkheid bevorderen wat ook erg vervelend kan zijn. Om die reden wordt steeds vaker gekozen voor CBD olie bij migraine, om op deze manier de klachten te verlichten.

Over migraine

Migraine kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • – Emotionele factoren zoals stress, depressie of rouw;
 • – Hormonen kunnen bij vrouwen een rol spelen bij migraine. Hormonale schommelingen kunnen een trigger zijn voor migraine;
 • – Migraine is erfelijk;
 • – Medicijnen en geneesmiddelen kunnen de kans op migraine verhogen;
 • – Het weer, en dan vooral een lage zuurstofdruk kan migraine uitlokken;
 • – Overprikkeling door geluid, geuren of licht;
 • – Bepaalde voeding kan triggerend zijn voor migraine;

Er wordt vaak gemakkelijk over migraine gedacht. Migrainepatiënten krijgen vaak te horen dat ze maar gewoon pijnstillers moeten gebruiken of rust moeten nemen, dat het dan wel overgaat. Maar niets is minder waar. Een migraineaanval kan lang duren, dit kan verschillend zijn per keer. Ook de ernst van de migraine kan de ene keer heftiger zijn dan de andere. Het kan er voor zorgen dat iemand met migraine regelmatig ziek thuis in bed ligt en niets kan verdragen. Dit kan vervelende gevolgen, zowel voor de werksituatie als voor de privé situatie, hebben. De hoofdpijn voelt vaak ondraaglijk en kost het lichaam enorm veel energie. Gelukkig komt er nu steeds meer bekendheid over CBD en blijkt dat dit ook bij migraine een positief effect kan hebben. Het belangrijkste stofje in de CBD is cannabidiol, deze stof blijkt een pijnstillend effect te hebben waardoor het mogelijk de ernst van migraine zou kunnen verminderen. Daarnaast kan CBD helpen tegen misselijkheid wat ook al veel verschil kan maken. Zelfs tegen de overgevoeligheid van licht en geluid zou CBD olie helpend kunnen zijn. Maar hoe werkt dat dan precies?

Hoe werkt CBD olie bij migraine?

CBD kan een krachtige werking hebben bij migraine doordat het een lichaamseigenstof is dat daardoor vaak goed en snel opgenomen wordt door het lichaam. De cannabinoïde maken deel uit van het endocannabinoïde systeem waar het menselijk (en dierlijk) lichaam al miljoenen jaren over beschikt. Dit systeem is één van de belangrijkste fysiologische systemen wat tot nu toe ontdekt is en speelt een belangrijke rol voor de gezondheid. Doordat de stoffen uit de CBD lichaamseigen zijn worden ze goed opgenomen in het lichaam. Het is van belang dat het endocannabinoïde systeem in balans is. Een goede balans wil zeggen dat signalen goed worden doorgegeven en het systeem z’n werk doet. Een disbalans kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat pijnprikkels minder goed worden doorgegeven, dat het immuunsysteem zwakker wordt of bijvoorbeeld dat slapen niet meer zo goed gaat. Maar het kan er ook voor zorgen dat men vaak hoofdpijn krijgt of zelfs migraine aanvallen.

Functies van cannabinoïde bij migraine

Het is dus van belang dat dit systeem goed in balans is, zodat alle signalen en functies optimaal werken. Het gebruik van CBD kan dit systeem weer terug in balans brengen en houden. Daarnaast hebben cannabinoïde nog meer functies die bij migraine erg goed van pas komen.

 • – Pijnstillende werking: CBD olie staat bekend om de pijnstillende werking. Dit zou ook voor migraine dus erg gunstig kunnen zijn. Veel mensen met pijnklachten maken gebruik van CBD en hebben hier baat bij.
 • – Het kan misselijkheid verminderen: CBD kan er voor zorgen dat de misselijkheid verminderd. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat cannabinoïde effectief zijn tegen een misselijk gevoel.
 • – Minder gevoelig voor prikkels: Tijdens een migraineaanval kunnen prikkels als licht, geluid en geuren moeilijk worden verdragen. Ook hier kan CBD ondersteuning bij bieden. Het zorgt namelijk voor meer rust in het lichaam waardoor de overgevoeligheid voor prikkels kan verminderen.
 • – Betere nachtrust: Voor een migrainepatiënt is het belangrijk goed te slapen om weer te herstellen van migraine. Echter kan slapen soms een probleem zijn door de pijn. CBD wordt veel gebruikt om beter te slapen en bij de meeste geeft het gewenst resultaat. 
 • – CBD regelt de hormoonhuishouding: CBD heeft invloed op de hormonen, dit kan er dus voor zorgen dat de hormonale schommelingen verminderen waardoor de kans op migraine kan afnemen. 

Op meerdere vlakken zou CBD dus ondersteuning kunnen bieden bij migraine. Zowel tegen de klachten die het met zich meebrengt als tegen eventuele triggers. Jammer genoeg zijn er nog geen harde bewijzen dat CBD verlichting kan bieden bij migraine. Wel staan er verschillende ervaringsverhalen op het internet van migrainepatiënten die baat hebben bij het gebruik van CBD olie of CBD capsules.

Kan THC (wietolie) ook helpen tegen migraine?

Niet alleen CBD, maar ook THC zou de symptomen van migraine kunnen verlichten. Ook THC heeft namelijk een pijnstillend effect en invloed op misselijkheid. Het nadeel van THC is alleen dat het psychoactief is, u kunt dus stoned/high worden als u THC olie of wietolie gebruikt. Bij CBD is dit niet het geval.

THC zou alleen nog een positief effect hebben, namelijk een remmend effect op serotonine afgifte. Migraine en het serotonine signaleringssysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Een onderzoek hiernaar werd al in 1985 uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat THC een remmend effect heeft op de serotonine die vrijkomt uit bloedplaatjes. Tijdens dit onderzoek werd ook gekeken naar de werking van CBD op serotonine maar dit had geen remmend effect.

Omdat veel mensen baat hebben bij alleen CBD is dit ook wat we aanraden. Zeker ook omdat CBD nauwelijks tot geen bijwerkingen heeft en niet psychoactief is. Het is dus gebruiksvriendelijker en veelal biedt dit al het gewenste effect.

Heeft u ervaring met CBD? Of vragen over het gebruik?

Heeft u ervaring met het gebruik van CBD bij migraine of heeft u hier vragen over? Laat dan gerust een berichtje achter met wat uw ervaring is. Gezien het feit dat er nog maar zo weinig onderzoek naar gedaan is zijn wij altijd benieuwd naar de ervaring van anderen.

Een gedachte over “CBD olie bij migraine

Laat een reactie achter