CBD olie bij fibromyalgie

Wat is fibromyalgie

In Nederland zijn er tienduizenden mensen die last hebben van fibromyalgie. De leeftijd waarbij deze vorm van reuma het meeste voorkomt is tussen de 20 en 60 jaar en het betreft voornamelijk vrouwen. De letterlijke vertaling van fibromyalgie is pijn in bindweefsel en spieren. Pijn (verspreid over het hele lichaam) staat bij fibromyalgie centraal, daarnaast gaat het vaak gepaard met slaapproblemen, geheugen- en concentratiestoornissen, pijnaanvallen, stijfheid, beperkte energie, stemmingswisselingen en tintelingen. Het is een complexe (chronische) ziekte en er is vrij weinig aan te doen. Er is (nog) geen oorzaak bekend waardoor er ook geen gerichte behandeling toegepast kan worden. Er zijn wel therapieën die (tijdelijk) verlichting kunnen bieden maar vaak is dit geen oplossing. Net zoals medicijnen; het kan de symptomen wel wat verlichten, maar vaak helpt het niet om alle symptomen te verminderen. Daarnaast zitten er bij vrijwel alle medicijnen veel bijwerkingen aan het middel vast, wat het ook niet echt aangenaam maakt. Voor velen is het dus een lange zoektocht voordat ze iets hebben gevonden wat de pijn en ook andere symptomen kan verlichten.

Slaapproblemen

Het is niet alleen de pijn die veel van het lichaam vraagt, ook de slechte nachtrust speelt een grote rol. Mensen met fibromyalgie komen tijdens de slaap niet in het diepe slaap stadium, de delta slaap. Tijdens de delta-slaap worden er in het lichaam chemische stoffen aangemaakt voor de heropbouw, de stof die het meeste voorkomt is het groeihormoon. Dit zorgt ervoor dat weefsels kunnen herstellen en de groei van de weefsels wordt gestimuleerd. Omdat mensen met fibromyalgie dus niet in de delta-slaap komen is er ook een laag groeihormoon gehalte, hierdoor kan het lichaam zichzelf niet herstellen. Het is dus een vicieuze cirkel.

 

Brede werking CBD olie

Omdat CBD olie een brede werking heeft en niet specifiek aan één klacht gebonden is, is het voor mensen met fibromyalgie erg interessant. CBD heeft niet alleen eigenschappen om pijn te verlichten, maar veelal verbetert het ook de slaap, het immuunsysteem, de concentratie en het geheugen, het geeft energie en verlicht stress. Het heeft dus veel positieve eigenschappen die goed aansluiten bij klachten van fibromyalgie patiënten. Juist vanwege de brede werking is het voor velen wel de moeite waard het eens te proberen. Vaak onder het motto ‘baat het niet, dan schaat het niet’.

Het endo-cannabionoïden systeem

CBD olie staat bekend om de pijnverlichtende en slaapbevorderende werking. Dit komt omdat de stoffen uit CBD olie veel invloed hebben op lichamelijke processen. Het menselijke lichaam bevat een endo-cannabinoïden systeem. Dit systeem regelt allerlei verschillende taken in het lichaam; het geeft signalen door, regelt de productie van hormonen en ook het immuunsysteem wordt door cannabinoïden geregeld. Wanneer het endo-cannabinoïden systeem uit balans is, door bijvoorbeeld te weinig cannabinoïden, kan dit zorgen voor allerlei verschillende gezondheidsklachten. De cannabisplant beschikt ook over deze cannabinoïden. Deze plantaardige cannabinoïden zijn bijna identiek aan de cannabinoïden in het menselijk lichaam. Dit is ook de reden dat cannabis en CBD zo’n medicinale werking heeft en goed door het menselijk lichaam wordt opgenomen.

Hoe kan CBD olie verlichting bieden bij fibromyalgie?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van CBD olie, juist omdat het nu steeds populairder wordt. Want de grote vraag blijft natuurlijk hoe het nou precies werkt. Helaas kan niemand daar nog exact antwoord op geven, echter hebben onderzoekers wel al interessante dingen ontdekt. Zo wordt er veel onderzoek gedaan naar CBD olie en de werking bij pijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe CBD bij complexe pijnklachten kan ondersteunen. Er wordt gezegd dat de CB2 receptor belangrijk is voor het onderdrukken van zowel pijn- als ontstekingsprocessen. Daarnaast staat er dat de CB1 receptor pijn, pijngevoeligheid en ontstekingen kan verminderen. De CB1 en CB2 zijn de belangrijkste stoffen in CBD olie. Volgens dit onderzoek is het dus mogelijk dat CBD pijn verlichtend werkt.

Daarnaast heeft CBD olie een positief effect op de nachtrust. Het heeft niet alleen invloed op hoe we slapen, maar ook op hoe snel we in slaap vallen en de slaapcyclus. CBD zorgt ervoor dat de derde, diepe slaapfase versterkt wordt en de REM slaap verminderd. Er wordt gezegd dat de derde slaapfase belangrijk zou zijn voor mensen die last hebben van een slaapstoornis. Tijdens de REM slaap slapen we licht en dromen we. Doordat deze fase door CBD verkort wordt ervaren veel mensen een beter nachtrust, met minder dromen. Eerder schreven we hier al een uitgebreid artikel over welke u hier kunt lezen.

Welke CBD olie wordt aangeraden?

Er zijn verschillende soorten CBD olie, zoals biologische CBD olie Puur en RAW CBD olie. Daarnaast is de olie verkrijgbaar met 2,5%, 5%, 10% of zelfs 18% geconcentreerde CBD. De olie die bij fibromyalgie het meest gebruikt wordt is de biologische CBD olie Puur met 5% CBD. Veelal is deze sterkte voldoende om bijvoorbeeld de pijn te verlichten en de slaap te verbeteren. Daarnaast is het verschil tussen deze olie en de raw variant dat de Pure olie zuivere CBD bevat en geen andere bestanddelen zoals CBDA en bijvoorbeeld CBN welke wel in de RAW olie aanwezig zijn. Onze ervaring is inmiddels dat dit erg belangrijk kan zijn voor vooral het slapen.

CBD olie is geen wondermiddel

Het is (nog) niet wetenschappelijke bewezen dat CBD olie daadwerkelijk verlichting kan bieden bij fibromyalgie, het is ook geen wonder middel. Echter zijn er wel veel mensen die baat hebben bij het gebruik van deze olie en daardoor minder pijn klachten ervaren, beter slapen en zich ook net wat energieker voelen. De werking is wat dat betreft per persoon verschillend en het kan zijn dat het een tijdje duurt voordat u echt verbetering ervaart. Enkel door het uit te proberen kunt u ook ontdekken of het ook voor u kan helpen. Het voordeel van CBD is dat het een natuurlijk product is en dat het nauwelijks tot geen bijwerkingen heeft. Tot nu toe is alleen bekend dat het de bloeddruk kan verlagen waardoor het goed is om hier rekening mee te houden wanneer u medicatie tegen een hoge bloeddruk gebruikt. Daarnaast is het niet verslavend en wordt u er niet stoned of high van. U zou dus altijd kunnen proberen of het iets voor u is.

CBD olie ervaringen en vragen

CBD olie ervaringen van mensen met fibromyalgie zijn zeer welkom en natuurlijk erg waardevol voor iedereen die hier meer over wilt weten. Heeft u zelf ook ervaring met cbd of heeft u specifieke vragen, neem gerust contact met ons op, berichten worden altijd snel beantwoord. U kunt uw vraag of opmerking ook delen als reactie op dit blog. Dit laatste heeft onze voorkeur aangezien andere mensen, met wellicht dezelfde vragen als u, hier dan over mee kunnen lezen/ praten en u elkaar zo kunt helpen.

Een gedachte over “CBD olie bij fibromyalgie

Laat een reactie achter