CBD olie bij epilepsie

Epilepsie kan voorkomen bij jong en oud en kan het leven enorm belemmeren. Een epileptische aanval ontstaat als er een verstoring is van de prikkeloverdracht in de hersenen. Iemand met een epileptische aanval kan vallen, schokken, het bewustzijn verliezen, of vreemde bewegingen maken. Dit kost het lichaam enorm veel energie. Veelal wordt epilepsie behandeld met medicijnen, echter hebben de patiënten vaak veel last van de bijwerkingen daarvan. Mede daardoor wordt er steeds vaker voor CBD olie gekozen.

Medicijnen en bijwerkingen

Hoewel er verschillende medicijnen zijn die epilepsie kunnen verminderen heeft niet iedereen hier baat bij. 30% van de patiënten blijft ongeacht welke medicatie er wordt gebruikt, last hebben van oncontroleerbare aanvallen. Wat ook het geval kan zijn is dat een medicijn maar voor een bepaalde tijd helpt waardoor er altijd gezocht moet worden naar nieuwe medicijnen. De bijwerkingen van dit soort medicatie is niet mis, vaak wordt men er erg moe en duizelig van en treden er concentratieproblemen op.

Charlotte’s web

Steeds vaker wordt er bij epilepsie gekozen voor CBD olie. Het meest bekende verhaal over epilepsie en CBD komt uit Amerika, over het meisje Charlotte. Charlotte was 6 jaar oud en had 300 aanvallen per week, die soms langer dan 30 minuten duurde. Er was geen medicijn wat hielp tegen de aanvallen. De vader van Charlotte vond op internet een video waarin hij zag hoe een jongen uit Californië succesvol behandeld werd met cannabis. Deze cannabis was erg laag in THC en hoog in CBD. Charlotte haar gezondheid ging alleen maar achteruit en had continu aanvallen. Omdat er niets meer was wat zou kunnen helpen besloten ze CBD te gebruiken. Hoewel het even duurde voordat de ouders van Charlotte aan CBD konden komen, was het gebruik succesvol. Ze waren al enthousiast toen het jonge meisje 1 uur geen aanvallen had gehad, maar het hield stand. Uiteindelijk was ze een week aanvalsvrij, de ouders van Charlotte waren verbaasd.

 

Er is nu een cannabisplant met de naam ‘Charlotte’s web’. Deze plant heeft een heel laag THC gehalte en hoog CBD gehalte waardoor het een perfecte plant is om CBD olie van te maken. Voor Charlotte is er nu weer een mogelijkheid om het leven op te pakken en mede door haar verhaal zijn er steeds meer onderzoeken naar het gebruik van CBD bij epilepsie. Olie met meer dan 0,05% THC wordt overigens wietolie genoemd. Deze olie is in Nederland niet legaal verkrijgbaar in tegenstelling tot CBD olie.

Hoe werkt CBD bij epilepsie?

Hoewel er veel onderzoek gedaan wordt naar de werking van CBD bij epilepsie weten wetenschappers nog steeds niet precies hoe het werkt. Wat we wel weten is ieder menselijk lichaam beschikt over een wat we noemen “endocannabinoïde systeem”. Dit systeem is lichaamseigen en bestaat uit cannabis achtige stoffen. Het systeem dient als boodschapper van het lichaam en ondersteunt en onderhoudt de algehele gezondheid. Het endocannabinoïde systeem is betrokken bij lichamelijke processen zoals het doorgeven van pijnprikkels, beweging, de bloeddruk en het regelt het hongergevoel. Het werkt ontspannend voor de spieren, heeft een antibiotische werking en beschermt en herstelt de zenuwen. Ook heeft het een stimulerende werking op het immuunsysteem, reguleert het pijnprikkels en zorgt het voor een rustgevend gevoel. Daarnaast is het ook voor de hersenen van belang en heeft het invloed op de concentratie en het geheugen.

Dit systeem is dus enorm belangrijk, als het niet goed in balans is kunnen er allerlei gezondheidsklachten optreden die onverklaarbaar zijn. Door CBD te gebruiken kan het systeem goed blijven werken. Daarnaast kan het lichamelijke klachten die al langer spelen mogelijk verlichten.

Testen met muizen en ratten

Een aantal jaar terug zijn er verschillende testen gedaan bij muizen en ratten om te achterhalen of en hoe CBD kan helpen bij epilepsie.

 

In 2010 publiceerde de US National Library of Medicine een onderzoek wat was uitgevoerd bij proefdieren en geïsoleerd weefsel. Het doel was om te onderzoeken wat het effect van CBD op het zenuwstelsel is. Uit dit onderzoek bleek dat CBD en het effect wat het heeft op de CB1 receptoren in het menselijke lichaam, in staat was epileptische aanvallen af te remmen. De aanvallen bij de proefdieren verminderde duidelijk.

 

Twee jaar later werd er in de Britisch Journal of Pharmacology een bericht gepubliceerd over een onderzoek waarbij de effecte van de cannabinoïde CBDV onderzocht werden. Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen of dit stofje stuiptrekkingen die door epilepsie veroorzaakt worden kan verminderen. Er werd ontdekt dat het gebruik van cannabinoïde stuiptrekkingen kan voorkomen zonder dat het verder bijwerkingen geeft.

 

De US National Library publiceerde in 2013 een bericht over een onderzoek wat laat zien hoe eerdere onderzoeken en studies de indruk wekken dat marihuana en cannabinoïde mogelijk helpend kunnen zijn voor mensen met epilepsie.

 

Ervaringen CBD en epilepsie

Hoewel er nog maar weinig duidelijkheid is over de werking van CBD aan de hand van onderzoeken, staat wel het hele internet vol met ervaringsverhalen. Er zijn steeds meer volwassenen en kinderen met epilepsie die gebruik maken van CBD olie en zoals de verhalen en video’s laten zien is dit veelal met succes. Er zijn veel mensen die nauwelijks tot geen epileptische aanvallen meer hebben nadat ze gestart zijn met het gebruik van CBD. Ondanks de minimale wetenschappelijke bewijzen zijn er al veel mensen geholpen doordat ervaringen online worden gedeeld.

Wat vooral positief is, is dat CBD nauwelijks tot geen bijwerkingen heeft waardoor het ook door kinderen met epilepsie prima gebruikt kan worden.

Heeft u vragen over het gebruik van CBD?

Mocht u graag CBD olie willen gaan gebruiken tegen epilepsie, of dit product aan willen schaffen voor uw kind(eren) en heeft u vragen? Of wilt u gewoon meer weten cbd olie bij epilepsie? Dan staan wij natuurlijk  graag voor u klaar om u hierbij te helpen. U kunt ons altijd een bericht sturen welke we doorgaans binnen 1 uur zullen beantwoorden.

 

Heeft u ervaring met het gebruik van CBD olie bij epilepsie? Laat dan gerust een berichtje achter. Wij zijn benieuwd naar uw ervaring en wellicht dat een ander er weer mee geholpen is.

Laat een reactie achter