CBD olie bij astma, copd en allergieën

Astma en een allergie kunnen vervelende klachten met zich meebrengen. Bij astma zijn de longen chronisch ontstoken en bij een allergie reageert het lichaam overactief op een bepaalde stof waardoor verschillende symptomen kunnen optreden zoals een loopneus, een benauwd gevoel of traanogen. Voor zowel astma als allergieën zijn verschillende medicijnen die worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Echter zijn deze medicijnen vaak erg duur en hebben ze mogelijk bijwerkingen waarvoor weer anderen medicijnen worden voorgeschreven. Het kan natuurlijk zijn dat u liever iets anders wil proberen, heeft u al gedacht aan CBD olie?

 

CBD en astma

Astma is een erg vervelende ziekte, het houdt in dat de longen chronisch ontstoken zijn. Dit kan ervoor zorgen dat men moeite heeft met ademhalen, veel moet hoesten, een benauwd gevoel ervaart en piepende ademhaling heeft. Met als resultaat een pijnlijk gevoel op de borst. Daarnaast kan een astma patiënt ook last krijgen van een astma aanval welke meestal ’s nachts voorkomt. Bij zo’n aanval wordt veelal een benauwd gevoel ervaren en wordt er slijm opgehoest tijdens heftige hoestbuien. Dit gaat vaak gepaard met een piepende ademhaling.

 

Onderzoeken met proefdieren

Er zijn verschillende manieren waarom CBD mogelijk zou kunnen helpen om de symptomen van astma te verminderen. Zo zijn er meerdere onderzoeken gedaan waaruit gebleken is dat CBD een ontstekingsremmende werking heeft. Dit is door wetenschappers getest bij proefdieren. De proefdieren kregen ovalbumin toegediend, door dit middel trekken de longen samen. Dit is hetzelfde effect als een astma patiënt ervaart. Nadat de proefdieren CBD kregen toegediend, was duidelijk te zien dat de longen minder waren samengetrokken.

 

Antibacterieel effect cannabinoïden

Men vermoedt dat een groep bacteriën, genaamd: genus Streptococcus, de onderliggende oorzaak van astma is. Uit een onderzoek is gebleken dat cannabinoïden een antibacterieel effect op het lichaam hebben bij besmettelijke en gangbare ziekteverwekkers. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de bacterie groep genus Streptococcus bestreden kan worden door de antibacteriële werking van cannabinoïden

Hoewel de onderzoeken tot nu toe erg positief zijn, zijn er nog te weinig onderzoeken gedaan om echt te kunnen zeggen dat CBD het middel is wat astma kan verlichten of genezen. Het voordeel van CBD is dat het geen tot nauwelijks bijwerkingen kent en geen verslavende werking heeft waardoor het door vrijwel iedereen kan worden gebruikt.

 

Positieve ervaringsverhalen

Ondanks de minimale onderzoeken en bewijzen zijn er op internet meerdere ervaringsverhalen en videofragmenten van astmapatiënten te vinden die baat hebben bij het gebruik van CBD. Veel mensen zijn ermee begonnen om het eens te proberen en willen nu niet meer zonder. Het is niet zo dat CBD bij iedereen hetzelfde gewenste effect heeft. CBD olie is een voedingssupplement, geen medicijn waardoor het langer kan duren voordat het lichaam erop reageert. Door CBD olie of capsules te proberen kunt u kijken of het ook iets voor u is.

 

CBD olie en COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor twee verschillende longziekten waarbij de longen beschadigd zijn, namelijk longemfyseem en chronische bronchitis. Bij longemfyseem raken de luchtzakjes beschadigd welke normaliter gaswisseling mogelijk maken in de longen. Chronische bronchitis gaat vaak gepaard met heftige, langdurige hoestbuien waarbij veel slijm vrijkomt. Dit kan zorgen voor een benauwend gevoel en pijn op de borst.

 

Huidige behandeling COPD

De behandelingen die COPD patiënten kunnen volgen zijn voornamelijk gericht op het verminderen van de klachten en voorkomen dat het in snel tempo achteruit gaat. Echter kan het met behandelingen of medicatie niet worden genezen. Medicijnen die mogelijk worden voorgeschreven zijn antibiotica, ontstekingsremmers, corticosteroïden en luchtwegverwijders. Deze worden vrijwel altijd via een inhalator ingenomen. Daarnaast zijn er ook longrevalidatie trajecten waarbij een programma gevolgd wordt om te leren leven met longproblemen.

Als een COPD patiënt te veel moeite heeft met het krijgen van lucht kan het zijn dat ze een neusslangetje krijgen waardoor ze extra zuurstof krijgen toegediend. Bij COPD in de laatste fase kan het zelfs voorkomen dat een patiënt alleen nog maar op bed kan liggen door de benauwd- en vermoeidheid. Dit is een fase waarbij de tijd voornamelijk in het ziekenhuis wordt doorgebracht.

 

Op wat voor manier kan CBD olie helpen bij COPD?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan omtrent cannabis en COPD, echter zijn de onderzoeken voornamelijk gericht op de stof THC en niet op CBD.

Dr. Tashkin van de UCLA heeft in 1973 onderzoek gedaan hoe THC nou precies werkt op de luchtwegen. Uit dit onderzoek is gebleken dat THC de luchtwegen kan verwijden. Het onderzoek werd gedaan bij twee verschillende groepen, de ene groep rookte cannabis op de traditionele wijze, via een joint. De andere groep van de patiënten kregen zuivere THC welke verdampt werd. Bij allebei de groepen was positief resultaat en waren de luchtwegen verwijdt.

Ook in Frankrijk is recent een onderzoek gedaan waaruit bleek dat THC de samentrekking van de longen kan verminderen waardoor het benauwde gevoel afneemt. Wat ook blijkt is dat cannabinoïde, de stoffen uit de cannabisplant, een antibacteriële werking hebben wat ontstekingsreacties kan verminderen.

 

Geen onderzoeken omtrent CBD olie en COPD

Helaas zijn er omtrent CBD nog geen onderzoeken gedaan wat betreft de werking bij COPD. Jammer, want uit verschillende ervaringsverhalen van COPD patiënten komt duidelijk naar voren dat ze verlichting ervaren door het gebruik van CBD. Het voordeel van CBD in tegenstelling tot THC is dat het geen psychoactieve werking heeft, daarbij wordt het roken van cannabis ook niet aangeraden voor COPD patiënten omdat dat de klachten mogelijk kan verergeren.

 

CBD olie tegen COPD?

Wat betreft de werking van CBD zou het prima aansluiten bij COPD patiënten, denk aan de pijn verlichtende werking en het ontstekingsremmende vermogen van de olie. Echter kunt u alleen ervaren wat het voor u doet door de olie te proberen. Het voordeel is dat CBD verder nauwelijks tot geen bijwerkingen heeft waardoor het veilig gebruikt kan worden. Baat het niet dan schaadt het niet.

 

Oproep voor mensen mensen met COPD

Vanwege de beperkte onderzoeken en het gebrek aan wetenschappelijk bewijs m.b.t. cbd olie en copd willen wij u, indien u te maken heeft met COPD, graag uitnodigen om te reageren op dit blog en/ of om ons een bericht te sturen met daarin een omschrijving van uw situatie. Wellicht kunnen we samen bespreken of cbd olie uitkomst kan bieden voor uw situatie. Eventuele ervaringen met het gebruik van cbd olie bij copd zijn natuurlijk ook meer dan welkom. Idem voor het gebruik van THC olie bij COPD overigens. Uw ervaringen of tips kunnen andere mensen in misschien wel een vergekijkbare situatie als de uwe wellicht helpen en zijn daarom zeer waardevol.

 

CBD en allergieën

Er bestaan ongelooflijk veel allergieën, denk aan een allergie voor huisstofmijt, dieren of pollen. Door een overdreven reactie van het immuunsysteem kan een allergie ontstaan. Het lichaam reageert overactief op een bepaalde stof waardoor er klachten als traan ogen, jeuk, niezen of een loopneus kunnen optreden. De klachten ontstaan alleen wanneer er contact is met de stof waar iemand allergisch voor is. Bijvoorbeeld niezen als er een kat in de buurt is.

 

Onderzoeken CBD en allergiën

Er zijn onderzoeken gedaan waarbij bekeken werd wat het effect is wanneer er CBD wordt gebruikt bij een bepaalde allergische reactie. Dit onderzoek werd uitgevoerd met proefdieren. Zij kregen een injectie wat een allergische reactie veroorzaakte om zo te onderzoeken of het gebruik van CBD deze reactie zou kunnen verminderen. Uit de resultaten bleek dat de muizen die CBD toegediend kregen minder reageerde op de allergie. Blijkbaar kan CBD een allergische reactie dus onderdrukken.

Hoewel er verschillende soorten allergieën zijn, welke gecategoriseerd worden an I t/m IV, blijkt uit dit onderzoek dat CBD enkel zou kunnen helpen bij allergie type IV. Of CBD olie ook helpend kan zijn bij allergieën uit andere categorieën is nog niet duidelijk. Helaas is hier ook nog weinig onderzoek naar gedaan.

 

Wat zeggen anderen?

Helaas zijn er nog te weinig bewijzen die erop wijzen dat CBD helpend is bij allergieën. Ook hier draait het voornamelijk op ervaringsverhalen van anderen. Er zijn mensen die CBD gebruiken tegen hooikoorts of andere allergieën en hier baat bij hebben. Maar er zijn ook mensen die er weinig van merken. Het kan bij CBD even duren voordat er eventuele veranderingen worden ervaren. Mocht u allergisch zijn en willen weten of CBD ook iets voor u is, kunnen we u alleen maar aanraden het te proberen. De biologische CBD olie met 5% CBD is een prima olie om mee te beginnen en vaak voldoende sterk om met een lage dosering al effect te merken. Ervaringen met cbd olie bij allergiën zijn natuurlijk ook meer dan welkom.

 

Cannabinoïde ondersteunen veel processen

De cannabinoïden die gevonden worden in CBD olie zijn belangrijk voor allerlei processen in het lichaam. Ook voor het immuunsysteem speelt CBD een enorm belangrijke rol. De cannabinoïde zijn deel van het endocannabinoïde systeem, wat ook wel het belangrijkste lichaamseigen systeem wordt genoemd. Dit systeem werkt als een boodschapper en zorgt ervoor dat signalen goed worden doorgegeven en onbewuste processen goed blijven lopen. Door CBD te gebruiken kan het endocannabinoïde systeem in balans blijven of balans worden gebracht wat de gezondheid kan verbeteren. Lees hier alles over de werking van CBD.

 

CBD iets voor u?

Het zou natuurlijk enorm waardevol zijn als ook uw klachten verlminderen door CBD. Helaas kunnen we u niets garanderen en zult u alleen door het te proberen kunnen ervaren of het iets is wat bij u past. Het kan in ieder geval veilig gebruikt worden en het heeft geen verslavende werking. Daarnaast zijn er nauwelijks tot geen bijwerkingen van bekend waardoor het ook door kinderen met bijvoorbeeld astma veilig gebruikt kan worden.

Heeft u na het lezen van dit artikel over CBD olie bij astma, copd en allergieën nog vragen? Voelt u zich dan vrij om contact met ons op te nemen. U kunt altijd een bericht sturen, welke wij doorgaans binnen 1 uur zullen beantwoorden. We moeten hier wel bij opmerken dat wij geen medisch advies mogen geven over cbd bij astma of  over cbd olie bij copd bijvoorbeeld maar aan de hand van onze cbd ervaringen kunnen we u ongetwijfeld verder helpen.

 

Wat is uw ervaring?

Omdat er nog maar zo weinig wetenschappelijk bewijs is wat betreft de werking van CBD, horen wij nogmaals graag wat uw ervaring is! Gebruikt u CBD olie of cbd capsules tegen astma, copd of allergieën of andere gezondheidsklachten en wilt u uw ervaring delen? Reageren kan via de comments onder dit bericht! Wij horen het graag!

Laat een reactie achter