CBD olie bij angst

CBD kent vele toepassingen waaronder het gebruik bij angst, depressies en stress. In dit blog leest u alles over cbd olie bij angst. Vragen, opmerkingen en ervaringen zijn natuurlijk welkom! U kunt deze achterlaten onderaan deze pagina of kunt contact met ons opnemen voor meer informatie. Wij helpen u graag.

CBD olie tegen angst

CBD kan tegen of bij verschillende klachten worden gebruikt, zowel bij lichamelijke- als geestelijke problematieken. Er wordt dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar de werking van CBD op het menselijk lichaam. We weten inmiddels dat CBD voor veel gezondheidsklachten een gunstig effect heeft en er zijn steeds meer mensen die CBD gebruiken om gezond te blijven of het gebruiken als vervanging van reguliere medicijnen. Het Altrecht Academisch Angstcentrum in Utrecht is een onderzoek gestart naar het effect van CBD olie bij paniek- en angststoornissen. Om te kijken of dit helpend kan zijn. In dit artikel vertellen we hier meer over.

 

Angst, de meest voorkomende psychische aandoening

Wereldwijd lijden er mensen aan verschillende psychische aandoeningen zoals depressie, langdurige stress, stemmingswisselingen en angststoornissen. Uit onderzoek is gebleken dat angststoornissen het meest voorkomen, er zijn miljoenen mensen die hier last van hebben. De meest voorkomende vorm is een sociale angststoornis, dit kan zo toenemen dat de angst uiteindelijk zelfs het dagelijks functioneren kan belemmeren. De aanleiding voor een angststoornis kan per persoon verschillen, dit heeft te maken met meerdere factoren zoals: verkeerde opvoeding, gepest worden, het krijgen van veel kritiek en een laag zelfbeeld. Ook de manier van omgaan met kritiek is bepalend, degene die alles heel persoonlijk opnemen hebben meer kans om uiteindelijk een sociale fobie te ontwikkelen.

 

Het percentage neemt toe

In Nederland heeft maar liefst 15% van de bevolking een fobie als een paniekstoornis of een (sociale) angststoornis. Dit percentage neemt alleen maar toe. Bij een psychische stoornis wordt er vrijwel altijd gekozen voor medicatie of een cognitieve gedragstherapie om te leren dat ze niet bang hoeven zijn. Medicatie kan echter na lange tijd schade aan het lichaam aanrichten en vaak komen er veel bijwerkingen bij kijken. De medicatie die het meeste wordt voorgeschreven is antidepressiva. Dit soort medicijn zorgt ervoor dat emoties worden geblokkeerd waardoor angstgedachten geen ruimte meer krijgen. Echter worden ook de emoties als blijdschap en geluk stilgelegd waardoor men zich nog steeds erg down kunt voelen.

 

Onderzoeken CBD bij angstpatiënten

Bij een cognitieve gedragstherapie wordt er voornamelijk gepraat en gewerkt aan verandering van de manier van denken en het gedrag. Er wordt geleerd dat de patiënt niet bang hoeft te zijn. Deze vorm van therapie kan zowel in groepsverband als individueel. Het Altrechts Academisch Angstcentrum is gaan onderzoeken wat de werking is van het gebruik van CBD bij angstpatiënten die een cognitieve gedragstherapie volgen maar hier weinig tot geen voldoening uithalen. De CBD werd tijdens dit onderzoek in capsulevorm gebruikt. (Deze vorm is minder bekend dan de CBD olie, maar heeft dezelfde werking).

Uit dit onderzoek is gebleken dat angstklachten verminderd kunnen worden met het gebruik van CBD. Angstpatiënten die CBD gebruikten maakten sneller de moeilijke stappen dan de patiënten die geen gebruik maakte van CBD. Het genezingsproces om angsten los te laten kan dus versneld worden met gebruik van CBD, wat absoluut positief is.

 

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Utrecht

De Universiteit van Utrecht begint binnenkort met een volledig nieuw onderzoek naar de effecten van CBD olie bij angstproblemen. Deze studie onderzoekt het effect van CBD als toevoeging op exposure therapie voor het behandelen van angstklachten. In een folder over dit onderzoek schrijft de UU het volgende;

CBD is een bestanddeel van de Cannabis sativa plant. CBD is echter een andere stof dan het bekendste bestanddeel van cannabis, THC, en heeft een geheel andere werking. CBD veroorzaakt geen hallucinaties, geen gevoelens van ‘high’, ‘stoned’ of euforie en heeft geen verslavende werking. Voorgaande onderzoeken duiden er wel op dat CBD een kalmerend en angstremmend effect kan hebben

Doelen van het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit meerdere doelen, het eerste doel is om te onderzoeken of het gebruik van CBD het effect van de behandeling kan versnellen. Het tweede doel is onderzoeken wie bij deze behandeling de meeste baat heeft. Daarnaast wordt met behulp van experimentele taken bestudeerd hoe patiënten in het algemeen met angstprikkels omgaan. Tenslotte worden er bestudeerd of bepaalde genetische profielen van de patiënten in verbinding staan met het behalen van succes tijdens het volgen van de cognitieve therapie.

Het uiteindelijke doel van de onderzoeken is om te achterhalen welke mensen nou eigenlijk het meeste baat hebben bij deze nieuwe vorm van behandelen. Daarom is het zoeken naar individuele patiënt kenmerken van groot belang. Als deze vorm van therapie uiteindelijk zou slagen zou het veel narigheid kunnen voorkomen. Mensen met een angststoornis hoeven dan niet meer onnodig therapieën te volgen of medicijnen te gebruiken met vervelende bijwerkingen. Kosten zullen hiermee dus flink dalen voor mensen met angststoornissen en de behandeling is veel effectiever.

 

Hoe werkt CBD op het lichaam?

Maar hoe zit dat dan precies? Het klinkt natuurlijk erg aannemelijk, maar hoe kan CBD ondersteuning bieden bij een psychische aandoening, zoals een angststoornis?

Dat CBD zo veel gezondheidsvoordelen heeft voor het menselijk lichaam, heeft alles te maken met het endocannabinoïde systeem. CBD en ook THC bevat een groep stoffen die ook wel cannabinoïden worden genoemd. De cannabinoïden worden zowel in de cannabisplant gevonden als in het menselijk lichaam. Ons autonome zenuwstelsel stuurt allerlei processen in het lichaam aan, dit gebeurt allemaal onbewust. De werkzame stoffen uit de cannabisplant hebben invloed op een deel van het zenuwstelsel en dat wordt het endocannabinoide systeem genoemd.

 

De werking van het endocannabinoïde systeem

Dit systeem is betrokken bij allerlei verschillende lichaamsfuncties. Zoals het doorgeven van pijnprikkels, de spijsertering, het geheugen, de motoriek, het immuunsysteem, de eetlust, de bloeddruk en botgroei. Te sterk doorgegeven prikkels worden verminderd door de stoffen uit cannabis. Dankzij het endocannabinoïden systeem kunnen angsten dus worden afgeremd. Bij de meeste mensen werkt dit systeem zoals het hoort, mocht dit niet zo zijn kunnen angst problematieken blijven bestaan, zelfs nadat er een gedragstherapie gevolgd is. Juist voor deze mensen zou CBD hulp kunnen bieden. De stoffen uit CBD kunnen het endocannabinoïde systeem triggeren waardoor het weer geactiveerd wordt. Angsten kunnen hierdoor gemakkelijker worden overwonnen.

 

Het gebruik van CBD

Het voordeel van CBD olie is dat het gebruik ervan veilig is, geen bijwerkingen kent en niet schadelijk is voor het lichaam. CBD is vrij van THC waardoor het niet psychoactief is, u kunt van CBD dus niet high worden. Daarnaast is CBD niet alleen geschikt tegen psychische problemen maar het kan ook hulp bieden bij verschillende ziektes of klachten zoals epilepsie, fibromyalgie, slaapproblemen, stress, verminderde eetlust, pijn en vermoeidheid. Omdat CBD het immuunsysteem activeert kan het ook preventief worden gebruikt om gezondheidsklachten te voorkomen. De meest gebruikte cbd olie tegen angst is op basis van onze ervaringen de CBD olie 5%. Deze olie met een gemiddelde concentratie is vaak al voldoende sterk om mensen met angstproblemen zich beter te later voelen terwijl de olie met 2,5% eigenlijk alleen aan te raden is voor preventief gebruik en de olie met 10% CBD doorgaans niet nodig is.

 

CBD olie tegen angst en depressies

Mocht u te maken hebben met paniek- of angststoornissen of mocht u depressief zijn of raken te worden dan kan CBD u wellicht helpen om hier gemakkelijker over heen te komen. U kunt altijd proberen hoe u er op reageert en wat het met u doet. Het gebruik van CBD is gunstig voor de hele gezondheid dus het kan in ieder geval geen kwaad het eens te testen. Onze ervaring hiermee is dat de ontspannende werking van cbd mensen met een depressief- of angstig gevoel zeer zeker goed kan helpen.

De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht staan er in ieder geval erg positief in en hebben de hoop dat CBD voor een hele grote groep mensen met angststoornissen en depressies dé uitkomst zal zijn!

Heeft u hier zelf ervaring mee of wilt u hier meer over weten? Reageer gerust! Elke ervaring m.b.t. cbd olie en angst of depressies is welkom en alle vragen worden zo goed en zo snel mogelijk beantwoord. Wij helpen u natuurlijk graag!

4 gedachten over “CBD olie bij angst

 1. Ik heb angst/paniek/depressie klachten heb net olie 5% aangeschaft! Wat is de dosering om mee te beginnen?groeten Elseline

  1. In onze optiek is het altijd verstandig om met een lage dosering te starten, denk aan 2 druppeltjes per dag. Dit kun je vervolgens per week verhogen met 1-2 druppeltjes afhankelijk van het effect.

   Heel veel succes ermee!

 2. Wat een duidelijke uitleg, Bedankt!
  ik heb een paniek- en angststoornis en heb de keuze gekregen tussen pure cbd olie en cbd olie met een klein thc gehalte, wat is dan aan te raden?
  Zijn er eventuele bijwerkingen bij het gebruik van cbd olie? Met of zonder thc?

  Alvast heel erg bedankt 🙂

  Groetjes,

  Dunjah Wierda

  1. Hoi Dunjah,

   Het spijt me voor je dat je hiermee te maken heeft.

   Met betrekking tot je vraag: Ons advies zou zijn om te kiezen voor de Pure CBD olie zonder THC. Het gebruik van THC kan bij angststoornissen en bij het gebruik van medicatie namelijk bijwerkingen geven en zelfs gevaarlijk zijn. CBD daarentegen kent normaliter geen bijwerkingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de volgende olie: https://www.biovoorjou.nl/biologische-cbd-olie-5-10-ml-medihemp.html. De sterkte 5% is vaak namelijk voldoende en daarom sws goed om mee te beginnen.

   Veel succes ermee alvast!

   Groetjes,
   CBDolie-blog.nl

Laat een reactie achter