CBD en psoriasis

Bij huidaandoeningen zoals psoriasis kan CBD olie mogelijk hulp bieden en klachten verlichten. CBD kan echter gebruikt worden in verschillende vormen. Naast de bekende CBD olie en CBD capsules voor inwendig gebruik, is er namelijk ook CBD zalf en CBD crème voor uitwendig gebruik. Dit zou bij psoriasis uitkomst kunnen bieden. Eerder schreven we al een algemeen blog waarin we alles uitleggen over het gebruik van CBD zalf en CBD crème. In dit blog vertellen we u alles over het gebruik van deze producten bij psoriasis.

 

Psoriasis; ongeneeslijk en moeilijk te behandelen

Veel mensen hebben last van de huidaandoening psoriasis en de aandoening kan in minimaal 8 verschillende vormen voorkomen. Psoriasis is ongeneeslijk en heel lastig om te behandelen. Het is een auto immuunziekte, het lichaam valt zichzelf aan. Het afweersysteem is overactief en valt ook de gezonde huid aan. Het gevolg hiervan is dat er op sommige plaatsen te veel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Deze plekken worden vaak rood en schilferig. Het kan erg pijnlijk zijn en veel jeuk veroorzaken. De meeste mensen met psoriasis hebben al allerlei dingen geprobeerd om de klachten te verminderen zoals verschillende zalfjes en crèmes, geneesmiddelen en lichttherapie. De kosten lopen veelal erg hoog op en de kans dat psoriasis ook verminderd is veelal klein. Mocht er een product zijn wat wel hulp biedt zal dit waarschijnlijk levenslang gebruikt moeten worden omdat psoriasis steeds weer terugkomt. Het wordt er dus niet mee genezen en geeft enkel verlichting.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

De oorzaak van psoriasis zou met het immuunsysteem te maken hebben. Het endocannabinoïde systeem – het belangrijkste fysiologische systeem van het lichaam – staat met het immuunsysteem in verbinding. Dit systeem regelt allerlei belangrijke processen in het lichaam en zorgt ervoor dat signalen goed worden doorgegeven. Ook draagt het endocannabinoïde systeem bij aan de cel balans en alles wat met de cellen te maken heeft. Dus ook de huidcellen. Lees op de volgende pagina alles over cbd olie en het immuunsysteem.

Hoe werkt CBD bij psoriasis?

Als men last heeft van psoriasis zitten er ontstekingen in de huid die zorgen voor een voortijdige rijping van huidcellen. Het gevolg hiervan is een pijnlijke huid en breuken in het huidweefsel wat zorgt voor de geïrriteerde plekken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat CBD een ontstekingsremmende werking heeft. Op deze manier zou CBD dus ondersteuning kunnen bieden bij psoriasis en mogelijk de ontstekingsreactie kunnen verminderen.

Cannabinoïde en het immuunsysteem

De stoffen uit het endocannabinoïde systeem zijn dezelfde stoffen als voorkomen in de cannabisplant, namelijk cannabinoïde. Cannabinoïde zitten ook in CBD olie en CBD zalf of crème. Door producten met CBD te gebruiken kan het endocannabinoïde systeem weer terug in balans komen. Omdat dit systeem in verbinding staat met het immuunsysteem kan ook de weerstand mogelijk verbeteren door het gebruik van CBD. Door het immuunsysteem te versterken zouden klachten van psoriasis kunnen verminderen.

Onderzoeken CBD en psoriasis

Er worden veel onderzoeken gedaan naar het endocannabinoïde systeem, de huid en wat CBD hierbij kan betekenen. Uit deze onderzoeken blijkt dat het nog verder gaat dan enkel het immuunsysteem versterken en ontstekingen remmen. Zo zou een verstoring in het endocannabinoïde systeem mogelijk kunnen leiden tot allerlei soorten huidziekten. Een studie uit 2009 had de titel: “Het endocannabinoïde systeem van de huid in gezondheid en ziekte: nieuwe perspectieven en therapeutische mogelijkheden.” In dit onderzoek wordt uitgebreid uitleg gegeven over het endocannabinoïde systeem van de huid. Het endocannabinoïde systeem zou betrokken zijn bij verschillende regulerende functies van het lichaam wat betreft ziekte en gezondheid. In dit onderzoek komt naar voren dat het er op lijkt dat de belangrijkste functie van het endocannabinoïde systeem zou zijn om continu alles in balans te houden en het zoeken naar evenwicht. Een verstoring in dit systeem of bij het ontbreken van evenwicht zouden huidziekten zich makkelijker uiten, zoals acne, jeuk, allergische reacties, haargroei stoornissen maar ook psoriasis.

In 2007 is er een artikel gepubliceerd over de werking van CB1 en CB2 receptoren bij psoriasis. Hieruit bleek dat cannabinoïde de verslende groei van de keratinocytecellijn kan remmen en dus mogelijk psoriasis zou kunnen verminderen.

Veelzijdige behandeling met CBD

CBD kan dus op meerdere manieren ondersteuning bieden bij psoriasis. Zo kan het mogelijk het immuunsysteem versterken, ontstekingen remmen en de groei van bepaalde cellen remmen. Om huidproblemen zoals psoriasis te verlichten met CBD is het raadzaam om een combinatie van CBD olie en CBD zalf te gebruiken. Op deze manier wordt het probleem zowel van binnenuit als van buitenaf aangepakt. De zalf biedt verlichting voor de huid en kan mogelijk de huid laten herstellen. De olie versterkt van binnenuit het immuunsysteem en de cellen en brengt het endocannabinoïde systeem weer in balans. Daarnaast heeft CBD een gunstige werking op de gezondheid en is de kans aanwezig dat ook stressklachten, onrust en andere gezondheidsklachten zullen afnemen.

CBD is geen wondermiddel

Niet alleen uit onderzoeken, maar ook uit ervaringen van mensen met psoriasis is gebleken dat CBD effectief kan zijn om deze huidaandoening te verlichten. Echter is het geen wondermiddel en kan vooraf helaas niet gegarandeerd worden dat het ook daadwerkelijk bij iedereen ondersteuning biedt. Het voordeel van producten met cannabinoïde is wel dat ze 100% natuurlijk zijn en veilig in gebruik. Daarnaast is de enige bijwerking die bekend is, dat het de bloeddruk kan verlagen. Verder zijn er geen bijwerkingen bekend van CBD. Er zit bovendien geen noemenswaardig percentage THC in de olie die wij aanbieden waardoor u er ook niet high of stoned van kan worden. Hierdoor is er overigens ook geen sprake van een verslavende werking zoals bij wietolie bijvoorbeeld wel het geval kan zijn.

Heeft u ervaring met CBD en Psoriasis?

Wij vinden het altijd erg fijn om te weten wat uw ervaring is met CBD olie of CBD zalf. Heeft u huidproblemen en maakt u gebruik van producten met CBD? Dan zouden wij het erg waarderen als u een berichtje achterlaat met uw ervaring. Op deze manier hopen we iedereen die te maken heeft met huidproblemen zo volledig mogelijk te kunnen informeren. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter