Alles over de werking van CBD

Voedingssupplementen met cannabidiol zoals CBD olie of CBD capsules kunnen veel ondersteuning bieden bij zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Dit komt doordat CBD een positieve werking heeft op het hele lichaam. Als u CBD olie gaat gebruiken tegen één specifieke klacht is de kans groot dat andere klachten ook verminderen en dat u zich in het algemeen beter of fitter gaat voelen.  Maar hoe kan het dat CBD zo’n enorm positieve werking voor veel mensen heeft? Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in.

De werking van CBD olie en het endocannabinoïde systeem

Hoewel er al het één en ander bekend is over de werking van CBD worden er nog steeds enorm veel onderzoeken naar gedaan. Dit komt door de complexiteit van de werking. Net zoals THC is CBD een actief bestanddeel uit de cannabisplant, in tegenstelling tot THC bevat CBD echter géén psychoactieve stoffen. U kunt van CBD daardoor niet ‘high’ worden.

Het endocannabinoïde systeem

Het menselijke lichaam beschikt over een endocannabinoïde systeem. Endo betekent ‘lichaamseigen’ en ‘cannabinoïden’ zijn de stofjes die in de natuur voorkomen in de cannabisplant. Dit systeem bestaat uit cannabis-achtige stoffen, ook wel cannabinoïde genoemd. Dit systeem is naar de cannabisplant vernoemd en is het meest complexe, maar ook het belangrijkste fysiologische systeem van het lichaam. Dit systeem ondersteunt en onderhoud de algehele gezondheid. Doordat er steeds meer onderzoeken worden gedaan wordt steeds duidelijker hoe belangrijk dit endocannabinoïde systeem is.

Dit systeem is betrokken bij allerlei fysische effecten in het lichaam. Het endocannabinoïde systeem werkt als een boodschapper en ondersteunt allerlei verschillende processen in het lichaam. Zo heeft het invloed op de zenuwen, onrust en stress en biedt het ondersteuning aan het immuunsysteem. Daarnaast is dit systeem betrokken bij onbewuste, lichamelijke processen, zoals pijn, beweging, de bloeddruk en het hongergevoel. Maar ook de aansturing van de hersenfuncties zoals concentratie en het geheugen. U kunt dit systeem zien als een commando- en controlecentrum in het lichaam.

Cannabinoïden-receptoren en endocannabinoïden

Endocannabinoïden zijn bouwstoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt, deze stoffen binden zich aan de cannabisreceptoren. Dit samen vormt het cannabinoïde systeem. Cannabinoïden-receptoren zijn in het hele lichaam aanwezig, deze receptoren zijn ingebed in het celmembraan. Door alle onderzoeken die de afgelopen jaren gedaan zijn, is ontdekt dat deze receptoren meer aanwezig zijn dan ieder ander receptoren systeem van het lichaam.

Tot op heden zijn er twee receptoren geïdentificeerd, dit zijn CB1 en CB2. CB1 is voornamelijk aanwezig in de hersenen, organen, het centrale zenuwstelsel en de klieren. CB2 is voornamelijk aanwezig in het immuunsysteem. Echter hebben de receptoren wel dezelfde taak, namelijk homeostase. Chemisch en fysiologisch evenwicht in het lichaam onderhouden, ondanks alle invloeden van buitenaf.

CBD olie en het endocannabinoïde systeem

Het is dus van essentieel belang dat het endocannabinoïde systeem in balans is. Als dit systeem in balans is, betekent dat in de basis een goede gezondheid. Echter kan het ook gebeuren dat dit systeem uit balans raakt waardoor men allerlei verschillende gezondheidsklachten kan krijgen. Dit systeem kunt u zelf eenvoudig ondersteunen door het gebruik van CBD. Dit kan op verschillende manieren, zoals met CBD olie, CBD capsules of CBD pasta.

Door het gebruik van CBD krijgt u extra cannabinoïde in het lichaam die het endocannabinoïde systeem ondersteunen, waardoor het weer terug in balans kan komen. Door dagelijks CBD te gebruiken is de kans groot dat u na een bepaalde tijd veel minder gezondheidsklachten heeft. Daarnaast zal u ook mentaal verschil gaan ervaren, wellicht dat u meer rust ervaart en dat uw concentratie en geheugen zullen verbeteren.

Het gebruik van CBD

Het aanvullen en herstellen van dit endocannabinoïde systeem met als gevolg dat klachten afnemen kan best een tijdje duren. Dit is mede afhankelijk van de klachten en van het percentage CBD dat gebruikt wordt. U kunt zich wellicht voorstellen dat ernstige klachten langer de tijd nodig hebben dan enkel een verlaagd immuunsysteem. Het is daarom van belang het lichaam ook de tijd te geven en om CBD minimaal enkele weken te gebruiken alvorens conclusies te verbinden aan de werking voor u persoonlijk.

Het percentage CBD in het product is naar onze mening erg belangrijk om daadwerkelijk verschil te ervaren. In onze webshop hebben we CBD olie met 2,5%, 5% of 10% CBD. De capsules bevatten 5% CBD en de CBD pasta bestaat uit 18% CBD. Mocht u CBD voor de eerste keer willen proberen, raden we aan om de olie met 5% te kiezen.

Preventief gebruik CBD

CBD wordt vaak gebruikt bij gezondheidsklachten. Echter kan dit product ook preventief worden gebruikt, om op deze manier het endocannabinoïde systeem in balans te houden. Voor preventief gebruik wordt vaak gekozen voor een lage dosering van 2,5% CBD.

Ondanks het feit dat er nog steeds veel onderzoek gedaan wordt naar de werking van CBD is één ding ondertussen duidelijk; een goed werkend endocannabinoïde systeem is van groot belang voor een goede gezondheid. Het toevoegen van CBD aan dit systeem kan dit zeer zeker positief beïnvloeden.

Bijwerkingen

Doordat CBD uit lichaamseigen stoffen bestaat heeft het een positief effect op het hele lichaam en hierdoor zitten er geen nare bijwerkingen aan dit voedingssupplement en brengt het in ieder geval geen schade aan het lichaam zoals veel medicijnen wel doen. Daarnaast bevatten legale CBD producten ook nagenoeg géén THC, waardoor men van CBD niet high kan worden en waardoor het niet verslavend is en het bijvoorbeeld ook geen invloed op de rijvaardigheid heeft.

Medicijnen en CBD olie

CBD werkt vaak bloeddruk verlagend en wordt daarom niet aangeraden in combinatie met medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Bij zwnagerschap en borstvoeding wordt het gebruik van cbd ook afgeraden aangezien er nog maar weinig onderzoeken zijn gedaan naar eventuele gevolgen. Wat we regelmatig horen, is dat mensen door het gebruik van CBD na enige tijd de bepaalde medicatie kunnen afbouwen. Dit omdat de werking van CBD vaak zo’n positief effect geeft dat overige medicijnen niet meer nodig zijn. Hierbij willen we wel opmerken dat u dit altijd in overleg met uw arts moet doen en nooit abrupt.

CBD olie, CBD capsules of CBD pasta kan dagelijks worden gebruikt. Echter kan de juiste dosering wel verschillen per persoon. Dit is vaak een kwestie van uitproberen omdat ieder lichaam er anders op kan reageren. Mocht u CBD olie kopen dan is het goed om te weten dat wij altijd een duidelijke gebruiksaanwijzing meesturen, zodat u weet hoe u kunt starten. In de basis geld voor iedereen dat het goed is om met een lage dosering van bijvoorbeeld 2 druppeltjes per dag te starten en om per week de dosering aan te passen afhankelijk van het effect.

Onderzoeken en het endocannabinoïde systeem

Hoewel er nog veel onderzoeken worden gedaan naar het enorm complexe endocannabinoïde systeem is één ding 100% duidelijk: een goede werking van dit systeem is essentieel voor ieders gezondheid. Wij zijn ervan overtuigd dat CBD dit zeer positief kan beïnvloeden en gelukkig krijgen wij dagelijks van onze klanten te horen dat zij dit ook zo ervaren. Heeft u hier zelf ook ervaring mee of heeft u hier specifieke vragen over, laat het ons gerust weten.

De informatie over deze over de werking van CBD mag niet beschouwd worden als medisch advies. Neem hiervoor altijd contact met uw eigen arts.

6 gedachten over “Alles over de werking van CBD

Laat een reactie achter